Pompierii militari au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 62 de localități din 17 județe și Bucureşti, afectate de ploi torenţiale şi furtună. Cele mai multe situații de urgență s-au înregistrat în Cluj, unde 30 de copaci au fost doborâţi de vânt şi peste o sută de acoperişuri au fost avariate.

Potrivit IGSU, la nivel național au fost emise 59 de atenționări și avertizări hidrometeorologice cod galben și cod portocaliu de averse, intensificări ale vântului, descărcări electrice, viituri rapide și creșteri de debite.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 62 localități din 17 județe (Argeș, Bacău, Caraș Severin, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Neamț, Prahova, Sibiu, Timiș, Teleorman și Vâlcea).

Pompierii au acționat pentru degajarea a 172 de arbori doborâți de vânt și pentru evacuarea apei 13 locuințe, opt curți și cinci subsoluri.

De asemenea, intervențiile au vizat înlăturarea efectelor generate de cele 114 de acoperișuri ale unor imobile afectate din cauza vântului puternic.

Cele mai multe situații de urgență s-au înregistrat în județul Cluj, unde pompierii militari au intervenit pentru degajarea a 30 de copaci și pentru evacuarea apei din zece locuințe și treisubsoluri.

Din cauza vântului puternic, au fost afectate parțial 105 acoperișuri de case și cinci acoperișuri ale unor blocuri.

De asemenea, în județul Harghita au fost semnalate probleme în şapte localități – Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Corbu, Băile Tușnad, Suseni și Bixad – și s-a intervenit pentru degajarea a 50 copaci căzuți.

Având în vedere că și în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, pompierii recomandă oamenilor ca pe timpul manifestărilor vântului puternic să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.