Noul sistem de TVA cu plată defalcată este complicat și dublează numărul de operațiuni bancare ale plătitorilor de TVA. Pe de altă parte, ordonanța introduce un număr foarte mare de contravenții pentru cei care greșesc procedura, a explicat, pentru MEDIAFAX, consultantul fiscal Adrian Bența.

Executivul a adoptat săptămâna aceasta o ordonanţă prin care se introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA având obligaţia de a deţine şi gestiona un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii).

”Măsura este în avantajul contribuabililor corecţi, care îşi achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat, întrucât va contribui la reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea acelor contribuabili care nu îşi plătesc datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri”, se arată în comunicatul de presă al guvernului.

Însă, consultantul fiscal Adrian Bența a declarat, pentru MEDIAFAX, că noul sistem de TVA cu plată defalcată este unul complicat ce dublează numărul de operațiuni bancare ale plătitorilor de TVA și implementarea sistemului va consuma foarte multe resurse financiare și resurse umane. Pe de altă parte acesta este sistemul este experimental, deoarece nicăieri în Europa nu s-a implementat un astfel de sistem care să fie obligatoriu pentru toate persoanele impozabile din perspectiva TVA.

“Raportându-ne la diverse discuții de lucru și analize efectuate cu specialiști în fiscalitate și contabilitate, părerile unanime sunt că se va bloca sistemul și consecințele cele mai grave sunt suportate tot de contribuabilii cinstiți. Pe de altă parte este vorba despre introducerea unui număr foarte mare de contravenții calculate ca procent din sumele asupra cărora s-au identificat diverse erori. Pentru unele contravenții considerate mai grave amenda este și la 50% din suma de TVA pentru care s-a greșit procedura, procent ce, în opinia mea, devine deja o confiscare și nicidecum o sancționare a unei fapte ce nu reprezintă infracțiuni”, spune Adrian Bența.

Consultantul fiscal arată că, în ciuda faptului că s-au prevăzut unele facilități acordate doar la societăți și nu și la PFA urile plătitoare de TVA, este de așteptat ca un număr foarte mic de contribuabili să opteze pentru aplicarea acestui sistem în perioada 1 octombrie 2017 – 31 decembrie 2017. De asemenea, este posibil ca să se proroge termenul de intrare în vigoare obligatoriu pentru toate persoanele impozabile de la 1 ianuarie 2018.