Comisia Europeană vrea să sporească securitatea cibernetică în Uniunea Europeană prin creșterea investițiilor în tehnologie, stabilirea unor măsuri mai stricte de protecție a consumatorilor și intensificarea diplomației pentru a descuraja atacuri din partea altor țări, relatează agenția Reuters.

Comisia urmează să-și anunțe propunerile într-un raport în cursul acestei luni, dar Reuters a obținut o copie a documentlui. Proiectul mai prevede o cooperare sporită la nivel național pentru a opri atacurile viitoare.

Raportul Comisiei Europene solicită o injecție de fonduri pe termen scurt, pentru a atinge o masă critică de investiții și pentru a depăși „fragmentarea” în regiune, solicitând un „prim pas” în valoare de 1,8 miliarde de euro până în 2020.

Documentul citează estimări publice și private potrivit cărora impactul criminalității cibernetice asupra UE a crescut de cinci ori între 2013 și 2017 și ar putea crește de încă patru ori până în 2019. Europol a estimat pierderile la 265 de miliarde de euro pe an.

„Pentru a ne crește șansele de a prinde atacatorii, trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de a atribui atacurile cibernetice către cei responsabili. Acest cadru constituie un prim pas spre dezvoltarea capacităților de semnalizare și de reacție la nivelul UE și al statelor membre, cu scopul de a influența comportamentul potențialilor agresori”, se arată în raportul Comisiei Europene, citat de Reuters.