Statele Unite vor să impună un embargo asupra exporturilor de produse petroliere și textile către și din Coreea de Nord și să interzică angajarea muncitorilor nord-coreeni în străinătate, potrivit unui proiect de rezoluție în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, relatează agenția Reuters.

Ambasadorul SUA la Organizația Națiunilor Unite, Nikki Haley, a declarat că dorește să supună la vot o nouă rezoluție, luni, 11 septembrie, ca urmare a celui de-al șaselea și cel mai mare test nuclear efectuat de regimul de la Phenian. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a precizat că un astfel de vot ar putea fi „puțin prematur”.

Noul proiect de rezoluție ar interzice exporturile de țiței, petrol condensat, produse petroliere rafinate și gaze lichefiate către Coreea de Nord.

China furnizează cele mai multe produse petroliere pentru Coreea de Nord. Potrivit datelor sud-coreenilor, Beijingul furnizează anual aproximativ 500.000 de tone de țiței. De asemenea, exporturile rusești de petrol către Coreea de Nord sunt de aproximativ 40.000 de tone pe an.

O rezoluție ONU necesită nouă voturi în favoare și niciun veto din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Rusiei sau Chinei. Începând cu anul 2006, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate opt rezoluții prin care a sancționat Coreea de Nord în legătură cu programele sale de rachete balistice și nucleare.

Totodată, noul proiect de rezoluție ar impune interzicerea completă a angajării și plății muncitorilor din Coreea de Nord în străinătate. Unii diplomați estimează că între 60.000 și 100.000 de nord-coreeni lucrează în afara granițelor.

Produsele textile reprezintă a doua cea mai importantă sursă de export a Coreei de Nord, după cărbune și alte produse minerale, în valoare totală de 752 milioane de dolari. Aproape 80% dintre exporturile de textile au fost către China.