Primul-ministrul Mihai Tudose a declarat, miercuri, la Antena 3, că în multe cazuri lipsa autorizațiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru școli este din cauza dosarelor prost făcute de către primării.

”Am avut azi o discuție cu domnul Dragne (Daniel-Marian Dragne – n.red.), comandatul ISU. Tocmai să ne punem de acord cu niște lucruri. Multe dintre școlile neautorizate ISU – o să râdeți – nu sunt autorizate din cauza dosarelor prost făcute de către primării. N-a pus hârtia 4 între 3 și 5, este mai la urmă, a îndosariat-o cineva greșit…”, a declarat Mihai Tudose.

Doar 44 de școli din Capitală au autorizații de funcționare de la ISU, potrivit reprezentanților inspectoratului, motiv pentru care primarii de sector sunt nemulțumiți și susțin că aceste avize se obțin foarte greu și de aceea nu pot moderniza școlile.

„În București sunt și școli construite acum 50, 60 de ani și, în toți acești ani, nu au avut niciodată incidente. Clădirile sunt stabile, sunt funcționale, verificate și întreținute. (…) Dar cel puțin la nivel statistic, după ultimele reglementări, multe din școlile din Capitală nu au reușit să obțină aceste autorizații ISU”, a spus Gabriela Firea, în cadrul comandamentului, convocat, marți, la Primăria Capitalei.

La rândul său, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei, a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) nu eliberează autorizațiile necesare. „Vreau să mai trag un semnal de alarmă, pentru că îi văd pe domnii de la ISU aici. Nu reușim nici măcar acum să ne apucăm să reabilităm niște grădinițe – cu școlile am rezolvat deja de ceva vreme – din cauza faptului că după luni de zile, ISU nu ne eliberează autorizații, avizele de la ISU, în situația în care proiectele sunt verificate, suntem autorizați pe partea de scenarii de foc. Vreau să trag un semnal de alarmă că tocmai în îndeplinirea obiectivului pe care ni l-am propus suntem împiedicați de anumite chestiuni care nu funcționează așa cum ne-am dorit”, a declarat Robert Negoiță.

De asemenea, în aceeași idee, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a spus că școlile din zona pe care o coordonează se lovesc de obstacole din cauza activității celor de la ISU. „Din păcate, ne lovim de foarte multe obstacole. Eu sunt pregătit să fac și o discuție aplicată cu reprezentanții ISU, astfel încât să găsim soluțiile optime pentru a depăși acest lucuru. Este nepermis ca dosarele pe care primăriile de sector le depun la ISU București să fie analizate de unități teritoriale din diverse localități ale României. Nu se poate așa ceva”, a spus Gabriel Mutu.

În replică, purtătorul de cuvânt al ISU a explicat că, într-adevăr, dosarele sunt soluționate cu întârziere, mai ales din cauza întocmirii acestor solicitări, iar specialiștii merg pe teren pentru a afla dacă ce e în scris se confirmă în practică.