Guvernul Ungariei a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizații internaționale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat secretarul de stat al ministerului ungar de Externe, Levente Magyar.

„Guvernul a decis să suspende sprijinul pentru cererile de aderare a României la diferite organizații internaționale, cum ar fi OCDE, pe o perioadă nedeterminată, în ciuda faptului că a promis anterior că va face acest lucru. Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru a obține calitatea de membru”, a transmis Magyar, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Budapesta.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacționat la anunțul Ungariei și a transmis că măsura este inadecvată și contraproductivă.

„În ceea ce priveşte conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală”, se arată într-un comunicat.

OCDE este o organizație internațională care reunește 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. România și-a depus candidatura în urmă cu câțiva ani. Ungaria este membru OCDE din 1996. Organizația ajută guvernele în direcția creșterii prosperității și a luptei împotriva sărăciei prin creștere economică, stabilitate economică, comerț și investiții, tehnologie, inovație, anteprenoriat și cooperare în scopul dezvoltării.

Levente Magyar a mai declarat că MAE din Ungaria a transmis ambasadorului român consternarea Ungariei cu privire la faptul că autorităţile române, la o zi după vizita ministrului de Externe Peter Szijjarto la Bucureşti, au decis să suspende funcţionarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş.

„Ungaria consideră acest lucru un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității maghiare, a copiilor, a familiilor ungare și a procesului de restituire din România. Aceasta este o măsură extrem de neprietenoasă din partea românilor”, a spus Magyar.

Potrivit secretarului de stat, decizia privind activitățile școlare va pune sute de familii din Ungaria într-o poziție imposibilă, cu câteva zile înainte de începerea anului școlar. Levente Magyar a cerut României să rezolve problema învățământului maghiar din Târgu-Mureș în cel mai scurt timp posibil.

Diplomația de la București a precizat că nu poate interveni în deciziile luate de instanțele românești și consideră că subiectul funcționării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală.

„Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se mai arată în comunicat.