Ministrul Mediului a avut, joi, o întâlnire cu reprezentanții rafinăriilor din Ploiești. În urma discuțiilor, Gavrielescu a propus măsuri de reducere a poluării, una fiind un parteneriat cu ANM, încât rafinăriile să își diminueze procesul ținând cont de presiunea tehnologică și circulația aerului.

„Le-am propus celor prezenți o serie de măsuri realiste și eficiente, prin aplicarea cărora vom realiza ceea ce ne dorim cu toții: un aer mai curat și mai puțin disconfort pentru cetățeni. În principiu, este vorba despre achiziționarea, pe cheltuiala rafinăriilor, a unor stații de monitorizare proprii, rezultatul măsurătorilor acestora fiind destinat atât transmiterii către Agenția de Protecție a Mediului, cât și, printr-un sistem agreat, cetățenilor, pentru ca aceștia să afle, în timp util, informațiile care îi interesează. Dar cum nu monitorizarea este o problemă, pentru că Ploieștiul deja beneficiază de opt puncte de monitorizare din care două – mobile, le-am propus operatorilor să încheie un parteneriat cu Administrația Națională de Meteorologie, astfel încât agenții economici să cunoască prognozele cu până la 3 zile în avans, iar rafinăriile să își diminueze procesul tehnologic în conformitate cu presiunea tehnologică și circulația curenților de aer pentru a se putea realiza o dispersie care să nu creeze disconfort”, a spus Gavrilescu.

Ministrul a precizat că acestea sunt măsurile premergătoare măsurilor din 2018.

„Operatorii vor fi OBLIGAȚI să își colecteze fugitivele și să le dirijeze la coș și, de asemenea, să își monitorizeze mirosurile rezultate în urma procesului tehnologic. (…) În timpul producției, apar și situații de avarie. Acestea trebuie asumate, transparent! Cetățenii au dreptul să afle ce se întâmplă, dacă sunt sau nu riscuri, de unde vin mirosurile, ce cauză au etc…. A da vina pe un alt operator nu este o soluție!”, a mai spus ministrul.