Neil Harbisson, primul cyborg recunoscut și atestat de autorități prin emiterea unui document care-i atestă identitatea de cyborg, va fi prezent la expoziția Internet & Mobile World, din București, din 4-5 octombrie 2017 (Romexpo), anunță organizatorii evenimentului.

„Artist contemporan și cyborg activist, Neil Harbisson s-a născut în Marea Britanie cu acromatopsie, o afecțiune care constă în încapacitatea de a distinge culorile. Neil și-a petrecut copilăria și adolescența în Catalonia, Spania, doar în alb și negru, până când un cibernetician i-a implantat o antenă în craniu, cu ajutorul căreia percepe culorile prin sinestezie. Mai exact, fiecărei culori îi sunt asociate unde sonore în funcție nu doar de culoare, dar și de saturație, intensitate etc. Astăzi, cu ajutorul antenei, Neil poate percepe prin unde sonore culori vizibile și invizibile, de tip infraroșii și ultraviolete”, se arată într-un comunicat.

Conexiunea la internet a antenei îi permite lui Neil Harbisson să primească informații despre culori din afara spațiului terestru, precum și imagini, videoclipuri, muzică sau apeluri telefonice direct în cortex prin dispozitive externe, cum ar fi telefoanele mobile sau sateliții. Harbisson a asimilat identitatea de cyborg și simte că atât mintea, cât și trupul său sunt părți ale unui tot cibernetic.

Pentru că antena sa nu este detașabilă, ci o extensie a corpului sau, Neil Harbisson este recunoscut ca cyborg în documentele emise de Marea Britanie.

„La IMWorld 2017, Neil Harbisson va vorbi despre renașterea speciei umane. Discuția va explora modul în care omul poate să participe activ la evoluția speciei, nu prin utilizarea tehnologiei, ci prin transformarea acesteia în parte integrantă a corpului, oferindu-i simțuri suplimentare față de cele dobândite la naștere”, precizează organizatorii.