Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, considerând că un sistem educaţional subfinanţat nu poate fi unul modern. În plus, crede că editarea manualelor trebuie regândită, astfel încât elevii să aibă tot ce au nevoie când încep şcoala.

Kelemen Hunor a declarat, luni, la Baia Mare la ceremonia de deschidere a noului an şcolar la Liceului Teoretic „Németh László”, că este nevoie de un sistem educațional dedicat nevoilor elevului, bine definit, predictibil, axat pe competitivitate și nu pe o serie de materii și teme de casă inutile ori planuri de lecție fără sens.

„Este legitimă așteptarea conform căreia avem nevoie de un sistem educațional dedicat nevoilor elevului, bine definit, predictibil, axat pe competitivitate și nu pe o serie de materii și teme de casă inutile, planuri de lecție fără sens, un sistem educațional performant și, mai ales, unul în care părinții să aibă încredere, știind că copiii lor se află pe mâini bune și într-un loc bun. Putem susține doar proiectele de legi educaționale, reformele și schimbările care îndeplinesc aceste criterii. Nemaivorbind de faptul că realizările noastre în domeniul educației limbii materne nu pot fi compromise de niciun alt demers legislativ, nu pot fi diminuate sau anulate. Un sistem educațional subfinanțat nu poate fi nicidecum unul modern, nu poate ține pasul cu schimbările cotidiene”, a spus Kelemen.

Președintele UDMR a spus că trebuie cerut „cu responsabilitate și curaj, ca pe termen scurt, nu mai mult de 3-4 ani”, alocarea a șase procente din PIB pentru Educație.

Potrivit acestuia, în plus faţă de alocarea a 6% pentru Educaţie, mai este nevoie de un cadru legislativ care să fie suficient de flexibil pentru a finanța sistemul educațional și să mențină decizia administrativă cât mai aproape de comunitate.

„Editarea și publicarea manualelor ar trebui, de asemenea, să fie reconsiderată, deoarece, pe lângă păstrarea concurenței, ar trebui să se acorde atenție și manualelor, ca acestea să ajungă din timp în ghiozdanele copiilor, pe băncile școlilor. Nu cred că există un alt stat în lumea civilizată atât de ineficient, care stă și privește neputincios modul în care companiile concurente se judecă în instanță ani de zile, în timp ce copiii și profesorii încep un an școlar fără un manual”, a mai spus liderul UDMR.

La festivitatea de deschidere a anului şcolar de la Baia Mare au mai fost prezenţi Kövér László, președintele Parlamentului Ungariei, Csűry István, episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Kovács Irén Erzsébet, secretar de stat în Ministerul Educației, responsabil pentru învățământul în limba minorităților, și Vida Noémi, viceprimarul municipiului Baia Mare.