Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a apreciat, marţi, ca utilă înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară privind situaţia de la SIPA, el menţionând că obiectivul esenţial îl reprezintă dispariţia oricărei temeri legate de această arhivă.

Întrebat dacă apreciază drept utilă înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară privind situaţia arhivei SIPA, în condiţiile în care liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că susţine un astfel de demers, Toader a răspuns: „Nu am ştiut ce a declarat, dar spuneam acelaşi lucru pentru că, de când am deschis subiectul arhivei SIPA, am spus următorul lucru: dorinţa mea este ca, respectând legea, să dispară această temere care planează în legătură cu arhiva, să avem comisie, să avem proceduri legale, transparente. După mine – orice soluţie legală prin care să închidem capitolul SIPA, dar respectând procedurile şi legea”.

Toader a spus că în acest moment există o comisie constituită, după emiterea HG, cu persoane care au cetificat ORNISS şi care pot avea acces la secrete, indiferent de nivelul de secretizare, dar care se află încă în perioada de inventariere.

În legătură cu posibile scurgeri de informaţii sau documente din arhiva SIPA, Toader a menţionât că există un dosar la DIICOT.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că susţine înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru situaţia de la SIPA, el apreciind că săptămâna viitoare ar putea fi aprobată de către plenul reunit constituirea acesteia.

„Am primit o solicitare pentru a înfiinţa o comisie parlamentară de anchetă cu privire la activitatea şi arhiva SIPA. Şi eu susţin această propunere şi cred că – mâine sigur nu, pentru că nu putem la Birourile Permanente reunite – cred că săptămâna viitoare vom propune şi vom aproba înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru situaţia de la SIPA”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă a mai discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre arhiva SIPA, Dragnea a răspuns: „Eu m-aş bucura dacă domnul Tudorel Toader ar mai spune nişte lucruri de acolo, pentru că au tot circulat tot felul de nume pe surse”.

„Dar eu zic că dacă nu poate sau nu ştie, poate le-o fi trimis la alte instituţii şi e blocat acum, nu poate să mai spună numele respective. Eu cred că o comisie de anchetă parlamentară îl poate ajuta foarte mult în sensul ăsta”, a adăugat Dragnea.

Evenimentul Zilei a cerut, duminică, printr-o scrisoare deschisă adresată președinților celor două camere ale Parlamamentului, înființarea unei comisii de anchetă privind arhiva cu documente secrete a SIPA.
„Vă solicităm constituirea unei comisii de anchetă a celor două camere a Parlamentului, în vederea clarificării cauzelor și împrejurărilor care au condus la deficiențele de manipulare a documentelor din arhiva DGPA/SIPA, la utilizarea documentelor ce se regăseau în acea arhivă precum și în privința accesului unor persoane la aceste documente cu grade de clasificare strict secret, fără certificat ORNISS (…) Există indicii credibile ca arhiva Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie – DGPA (fostul Serviciu Independent de Protecţie şi Anticorupţie – SIPA) din cadrul Ministerului Justiţiei să fi fost accesată în mod nelegal, ca anumite informații să fi fost copiate în mod nepermis și manipulate cu încălcarea legii”, se arată în sesizare.

Potrivit documentului, „există probabilitatea ca informațiile la care au avut acces anumite persoane să fi fost folosite în scopuri nepermise, care se pot plasa în afara cadrului normativ aplicabil, de natură a fi denaturate valori fundamentale ale statului de drept, respectiv independența justiției, dreptul la un proces echitabil, separația puterilor în stat”.

Comisia de anchetă constituită la nivelul celor două Camere ar urma să verifice împrejurările în care, pe 18 august 2017, ministrul justiției de la acea dată, Raluca Prună, a sporit gradul de secretizare al raportului 096 la secret de stat și motivele pentru care a procedat în acest mod; să afle dacă persoanele care au intrat în arhiva SIPA aveau dreptul legal și dețineau toate autorizațiile legale necesare pentru pătrunderea în acel spațiu, dacă documentele aflate în arhiva SIPA precum și hardurile, ori alte arhive electronice au fost fotocopiate, sustrase, distruse, de către cine și în ce scop, dacă documentele fotocopiate au fost folosite în scopuri ilicite și dacă toae aceste împrejurări au fost de natură a afecta independența justiției și, pe cale de consecință, caracterul de stat de drept al statului român.

Aspectele semnalate nu fac obiectul dosarului aflat în prezent în instrumentarea DIICOT sau a altei structuri de parchet, potrivit sursei citate.

Procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, joi, referitor la dosarul privind arhiva SIPA, aflat în instrumentarea Direcţiei, că au fost audiate deja 10-12 persoane şi că vor mai fi făcute şi alte audieri.
„Au avut loc audieri, se vor mai face audieri în arhivă şi vor mai fi ascultate şi alte persoane. Au fost undeva la 10-12 persoane audiate”, a declarat procurorul-şef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), la sediul CSM.

Procurorii DIICOT au deschis în luna mai un dosar în care au început urmărirea penală in rem, privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deţinere fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi neglijenţă. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileţ.