Exerciţiul militar Zapad 2017, care se va desfășura loc în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, a provocat temeri în rândul țărilor din zonă, care și-au exprimat îngrijorările în privința unor posibile acțiuni ofensive.

Rusia a dat asigurări că exercițiul are un caracter „pur defensiv”, urmând ca la manevre să participe 12.700 de militari, informează site-ul postului France 24.

Pe de altă parte, numeroși oficiali europeni susțin că peste 100.000 de militari ruși ar putea participa la exercițiul militar Zapad-2017, adăugând că Moscova vrea să facă o demonstrație de forță.

Președintele de la Kiev, Petro Poroșenko, s-a declarat îngrijorat de exercițiul militar ruso-belarus, afirmând că nu exclude posibilitatea creării unor formațiuni de atac formate din trupe ruse, ce s-ar putea pregăti de o invazie a teritoriului ucrainean.

Moscova a respins temerile privind exercițiul, spunând că reprezintă doar un nou exemplu de „mit privind așa zisa amenințare rusească”.

Manevrele se vor desfășura în nord-vestul Rusiei, inclusiv în enclava Kaliningrad, dar și pe teritoriul Belarusului.