Celula de criză a Ministerului de Externe a evacuat, în ultimele două zile, alți cinci români aflați în zona calamitată de uraganul Irma, numărul cetățenilor români care au primit ajutor pentru părăsirea regiunii fiind de 14.

”Celula de criză a MAE împreună cu partenerii portughezi au organizat preluarea unei persoane de cetățenie română din Guadelupa, care va ajunge la Lisabona în cursul zilei de astăzi. O echipă consulară a ambasadei României la Lisabona este prezentă la aeroport pentru a acorda asistență consulară în vederea repatrierii”, informează MAE.

Un alt român a fost evacuat din Insula Saint Martin la Bogota, Columbia, iar un alt treilea a ajuns în Guadelupa cu un zbor militar organizat de autoritățile franceze. Ultimii doi cetățeni români au ajuns din Saint Martin la Madrid unde primesc asistență consulară pentru continuare călătoriei către țară.

”Celula de criză a MAE, prin intermediul ambasadelor României la Paris, Haga și Londra, continuă demersurile de cooperare şi menține permanent legătura cu celulele de criză ale autorităților celor trei state sub a căror jurisdicție se află principalele teritorii insulare afectate (Insula Saint Martin/Sint Maarten, Insulele Virgine Britanice). Subliniem faptul că, în continuare, comunicarea cu cetățenii români aflați în zona calamitată se realizează cu dificultate, din cauza disfuncționalităților care afectează rețelele de telefonie și internet. În acest context, reprezentanții celulei de criză a MAE au intrat în direct la singurul post de radio local aflat încă în funcțiune, pentru a transmite informații cu privire la posibilitățile și coordonatele acțiunilor de evacuare atât în limba română, cât și în engleză și spaniolă”, mai transmite MAE.