Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, la Digi24, că liberalii iau în calcul organizarea unui miting de protest împotriva modificărilor preconizate în sectorul judiciar, urmând ca decizia definitivă să se ia pentru ” momentul potrivit”.

Ludovic Orban a precizat că sunt patru propuneri de modificare a legilor justiției care nemulțumesc PNL. Prima este numirea șefilor Parchetelor de către ministrul Justiției, adică de către un om politic, iar a doua este trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, fap ce ar tranforma IJ ”în armă politică împotriva magistraților care nu sunt cuminți, care deranjează”.

”A treia este încălcarea autonomiei procurorului de caz adică se dă dreptul șefului ierarhic, numit de MJ, să infirme rezoluții ale procurorului de caz nu doar pe mitive de legalitate, ci și pe motive de temeinicie. Adică vine un procuror și declanșează o anchetă împotriva ministrului care o fi, că e ăsta de la Relația cu Parlamentul (Viorel Ilie – n.red) sau altul, și vine șeful ierarhic pus de ministrul Justiției și infirmă rezoluția de urmărire penală”, a declarat Orban.

În fine, ultima propunere menționată de președintele este înființarea unui departament special care să cerceteze eventuale fapte de corupție ale magistrțailor.

”PSD a plănuit să încalece politic justiția. Lucrul ăsta este clar, se vede ca lumina zilei”, a comentat liderul liberalilor.

Întrebat dacă PNL intenționează să organizeze un protest de amploare pe acest subiect, Orban a confirmat. ”Numai că trebuie căutat un moment potrivit (…) Contra acestor prevederi. Acum nu poți să faci împotriva legii pentru că sunt și lucruri bune în acest proiect de modificare. Nu poți să le iei pe toate otova, dar aceste patru lucruri sunt scheletul unui monstru și posibilitatea de a transforma puterea judecătorească într-un umil servitor al puterii politice de astăzi”, a mai spus Orban.