Câteva zeci de persoane au protestat, sâmbătă, în fața Ambasadei Ucrainei în București, față de proiectul legii privind limbile regionale, care ar închide școlile în limbile materne, afișând pancarte pe care scria ”Fiți europeni, nu sovietici”, ”Românii vor respect” și ”Respectați tratatul de bază”

”Venim astăzi să tragem acest semnal de alarmă și cerem statului român să ia atitudine față de discriminarea lingvistică la care sunt supuși frații noștri care astăzi trăiesc în Ucraina. Dacă legea va fi promulgată de președintele Poroșenko, vom continua non-stop protestele pentru ca statul român să reacționeze în termenii cei mai duri față de închiderea școlilor din Ucraina”, a spus George Simion, unul dintre organizatorii protestului din fața Amabasadei Ucraina.

El a precizat că la începutul anilor 90 erau 90 de școli românești în Ucraina.

”Astăzi abia mai sunt 60 și se pregătește închiderea acestora. Toată opinia publică din România e indignată și nu va tolera o astdfel de acțiune din partea unui stat pe care îl consideram prieten și pe care doream să îl sprijinim pe parcursul său european. Să fie europeni, nu sovietici și mesajul nostru este să respecte Tratatul de bază semnat în 1997”, a mai spus George Simion.

Protestul a începutul în jurul orei 11.00 şi s-a încheiat după o ora, aşa cum prevedea autorizaţia emisă de primărie.

”Am venit pentru recunoașterea limbii române și a celorlalte naționalități din Ucraina. Nu se poate să se desființeze școlile în limba română. Noi avem școli în limba ucrainiană. Care e problema, nu suntem prieteni? Nu vor să îi ajutăm să intre în Uniunea Europeană?”, a spus și Gheorghe Ionașcu, reprezentantul Asociației Culturale ProBasarabia și Bucovis

Sursa: Mediafax