Liviu Dragnea a afirmat că refuzul Germaniei și Olandei de a accepta intrarea României în spațiul Schengen este reprezintă o umilință și o atitudine nedreaptă față de România, în condițiile în care țara noastră îndeplinește condițiile necesare pentru accederea în zona Schengen.

”Nu este prima dată când ţările din vestul Europei se opun intrării noastre în Schengen. Intrarea noastră în Schengen nu aduce avantaje doar pentru România, aduce avantaje pentru toate ţările din UE. Din punct de vedere tehnic, România nu mai are demult absolut nimic de făcut. Sunt mulţi care îmi spun că, fiind alegeri în unele ţări, trebuie să aibă astfel de poziţii, dar eu le consider incorecte”, a spus președintele PSD.

Dragnea consideră că refuzul nu ține seama de contribuția majoră a României la securizarea ganițelor Europei. ”Este o atitudine nedreaptă faţă de România, total nedreaptă. România asigură frontiera estică pe o lungime mare, România a făcut investiţii foarte mari, eforturi foarte mari, este implicată în toate aceste structuri de siguranţă la frontiera estică şi i se refuză intrarea în Schengen nefiind o motivare legată de ceea ce s-a discutat când a început acest proces”, a apreciat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă a avut același sentiment de umilire de care a vorbit președintele UDMR, Kelemen Hunor, Dragnea a răspuns: ”Da. Din păcate nu este pentru prima dată când România este umilită şi îmi pare rău.”

Premierul olandez Mark Rutte a anunțat, joi, că Olanda se va opune aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, întrucât există îngrijorări cu privire la corupție și la securitatea frontierelor în cele două țări, relatează site-ul dutchnews.nl.

„Pentru moment ne vom opune acestei inițiative. Sunt prea multe îngrijorări cu privire la controalele la frontieră și la corupție”, a spus Rutte, într-un interviu pentru publicația Telegraaf.

Miercuri, Jean-Claude Juncker a declarat, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România și Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în zona Schengen.