Trei noi specii de maimuțe vor ajunge la Zoo Brașov, după ce va fi finalizată noua casă a maimuțelor, care va fi construită în conformitate cu recomandările făcute de specialiștii Asociației Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor și care va putea fi vizitată și pe timp de iarnă.

După ce în această vară a fost finalizat aquariumul și sunt pe ultima sută de metri și lucrările de refacere a țarcurilor leilor și tigrilor, investițiile în modernizarea și creșterea atractivității Zoo Brașov vor continua cu proiectul de reabilitare a clădirii maimuțelor.

Investiția ar urma să se deruleze pe o perioadă de un an, iar costul acesteia este estimat la suma de 2.111.845,91 lei fără TVA.

Alin Pînzaru, directorul Zoo Brașov, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că prin amenajarea noii clădiri, maimuțele vor putea fi observate și în zilele friguroase, ținând cont că în prezent, pe timp de iarnă, acestea sunt găzduite într-o clădire care nu este deschisă publicului.

”Prin realizarea acestor investiții, dorim ca toate speciile să poată fi vizitate și pe timp de iarnă, când din cauza temperaturilor scăzute, exemplarele exotice nu mai pot fi ținute afară. Accesul vizitatorilor va fi permis în această clădire, iar maimuțele vor putea fi observate în aceste țarcuri interioare”, a declaratPînzaru.

Noua clădire este amenajată în conformitate cu recomandările specialistului Asociației Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA), care a fost anul trecut la Brașov, ținând cont că parcul zoo de la poalele Tâmpei este în ultimul an de evaluare în vederea primirii statului de membru al acestei asociații, perioada de evaluare fiind de 5 ani.

Principalul avantaj după intrarea în EAZA este că se vor putea face schimburile de animale cu alte parcuri zoologice din Europa. În prezent, Zoo Brașov găzduiește aproximativ 60 de specii și peste 200 de exemplare.

Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare, la Zoo Brașov vor ajunge și câteva specii noi de maimuțe. Potrivit lui Alin Pînzaru, este vorba de lion- tale macaque, colobus guereza și capucin.

Deocamdată, conducerea Zoo a scos la licitație aceste lucrări, ofertele de la constructori fiind așteptate până în data de 4 octombrie.

Totodată, cel târziu la finele acestei luni, ar urma să fie finalizate și lucrările de înlocuire a gratiilor de la țarcurilor leilor și tigrilor cu geamuri speciale, astfel că privitorii vor putea sta exact lângă geam, eliminându-se astfel distanța de un metru care era o distanță e siguranță între gard și aleea de unde se puteau uita vizitatorii.

”Am întâmpinat unele probleme la țarcurile tigrilor, fiindcă pe anumite porțiuni s-a surpat pământul, dar sperăm ca până la finele lunii să fie totul gata și să fie finalizată montarea panourilor de sticlă la toate țarcurile”, a precizat directorul Zoo.

Costul lucrărilor de instalare a panourilor de sticlă la aceste țarcuri este de 648.250 lei, iar finanțarea este asigurată în totalitate de la bugetul local al municipiului Brașov.