Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, la News York, cu reprezentanți ai principalelor organizații evreiești, cu care a discutat despre implicarea lor în evenimentele legate de celebrarea Marii Uniri din 1918 și înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor din România.

Președintele Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai American Jewish Committee, B’nai B’rith International, World Jewish Congress, Anti-Defamation League, Conference of the Presidents of Major American Jewish Organizations și National Coalition Supporting Eurasian Jewry, World Jewish Restitution Organization.

”Președintele Klaus Iohannis a subliniat realizările Președinției române a IHRA, mai ales definiția de lucru a antisemitismului și modificările legislative recente din România în domeniu, dar și hotărârea de aplicare mai promptă și mai eficientă a legislației. Șeful statului român a invitat organizațiile evreiești să se alăture celebrării Centenarului României Moderne, în 2018, sprijinirii proiectului Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, precum și altor proiecte de interes comun”, se arată într-un comunicat al Adminstrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, reprezentanții organizațiilor participante au salutat în mod deosebit rezultatele obținute de țara noastră în exercitarea Președinției IHRA (martie 2016-martie 2017), inclusiv adoptarea pe perioada Președinției române a definiției de lucru a antisemitismului, precum și eforturile constante ale țării noastre pentru asumarea trecutului și promovarea educației privind Holocaustul, inclusiv prin proiectul înființării Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

”‎De asemenea, a fost exprimată aprecierea pentru relațiile strategice excelente dintre România și SUA, respectiv România și Israel, dar și pentru susținerea activă a țării noastre pentru relația transatlantică. Au fost, totodată, abordate aspecte care țin de problematica restituirii proprietăților comunității evreiești din România, fiind evidențiate progresele semnificative făcute de statul român în materie și disponibilitatea autorităților române de rezolvare a aspectelor încă restante”, se mai spune în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis participă, în aceste zile, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.