Președintele Klaus Iohannis a afirmat, la o întâlnire cu românii din Philadelphia, că președintele american Donald Trump i-a spus că apreciază foarte mult comunitatea românească din Statele Unite, Iohannis spunând că s-a obișnuit ca în vizitele în SUA să fie des salutat în limba română.

În alocuțiunea susținută la Philadelphia, Klaus Iohannis a evocat întâlnirea din acest an cu președintele Donald Trump, șeful statului menționând că a stabilit de la început a stabilit ”o relație funcțională” cu noua administrație americană.

”După ce am efectuat o vizită în prima parte a acestui an la Washington – pe care poate ați urmărit-o, mie mi-a plăcut – după acea vizită relația a devenit deosebit de puternică și am reușit să dăm o nouă dimensiune Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. M-am bucurat foarte mult cu acea ocazie, când am discutat un pic mai mult cu președintele Trump, să aflu că domnia sa apreciază foarte mult comunitatea de români din Statele Unite ale Americii și am găsit practic peste tot români foarte respectați, începând de la Casa Albă, la sediul ONU, în foarte multe locuri. Între timp, nici nu mi se mai pare un lucru special să merg undeva prin Statele Unite ale Americii și lumea să mă salute în limba română”, a spus Iohannis.

El a menționat importanța deosebită pe care o acordă diasporei și a cerut comunității românești din Philadelphia să contribuie în continuare la întărirea relației bilaterale România-SUA. ”Sunteți importanți pentru noi, sunteți vitali pentru păstrarea legăturii cu patria și mă bazez foarte mult pe dumneavoastră, și pe ceilalți români din Statele Unite ale Americii, atunci când vine vorba despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Este extrem de important că sunteți, și dumneavoastră și celelalte comunități, comunități foarte bine integrate. Contribuiți efectiv, ca și americanii, la bunăstarea acestei țări și vă rog să contribuiți în continuare la bunăstarea relației dintre țările noastre”, a declarat președintele Iohannis.

Președintele a amintit că la Philadelphia se află textul original al celor 14 principii enunțate de către președintele american Woodrow Wilson, principii care au statuat dreptul la autodeterminare al popoarelor după Primul Război Mondial. ”Aceste prevederi, în esență, au fost o primă formulare foarte explicită a dreptului la autodeterminare a popoarelor. Și, cum probabil știți, eu provin din Transilvania, din Sibiu. Pentru românii din Transilvania, practic, a fost acea șansă să se alăture României, iar pentru România cred că a fost o mare șansă că i s-a alăturat Transilvania”, mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut, în aceste zile, o vizită în Statele Unite prilejuită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.