Hotelierii de pe litoral au cerut, luni, la Constanţa, înființarea unei agenții guvernamentale care să faciliteze angajarea de lucrători din Asia, din cauza lipsei personalului calificat, sau reducerea fiscalității, astfel încât românii care muncesc peste hotare să vină acasă.

Președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, i-a cerut, luni, ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, în timpul unei dezbateri publice privind proiectul Legii Turismului, înființarea unei agenții guvernamentale care să se ocupe de aducere a forței de muncă din afară.

„Probabil că la anul vom avea probleme și mai mari decât am avut anul acesta. Am propus domnului ministru înființarea unei agenții guvernamentale care să se ocupe de aducere a forței de muncă din afară. Așa cum noi avem patru milioane de români afară, probabil sunt zone în lume, și mă refer pe zona Asia, unde mulți își doresc să vină să lucreze în România, unde salariile pe care le oferim noi sunt mai mari decât au ei acolo. (…) Ar putea să vină din toată zona Asia, mai puțin din Europa unde sincer la ora asta nu putem face față salariilor din Uniunea Europeană”, a declarat Bucovală.

Aceștia ar urma să ia lecții de limba română, instruirea urmând să fie făcută pe cheltuiala agentului economic angajator.

„Fiecare agent economic poate și cred că își permite să facă un curs intensiv de limba română, o noțiune de bază. Depinde ce lucrează, dacă lucrează în bucătărie nu îi trebuie prea mult în limba română, dacă lucrează ca ospătar sau debarasator vor fi noțiuni de bază pe care eu cred că în două – trei luni de zile le învață. Dar aceasta intră pe cheltuiala agentului economic”, a explicat președintele Asociației Patronale Mamaia.

Acesta a mai spus că o modalitate mai simplă ca hotelierii să beneficieze de personal calificat ar fi reducerea fiscalității, fapt ce ar facilita angajarea românilor care acum muncesc peste hotare.

„Cea mai simplă modalitate mi se pare de a reduce fiscalitatea pe costul muncii. Dacă (…) statul ne va permite ca la un salariu de o mie de euro net în mână să plătim 200 de euro impozite, cred că asta este cea mai bună metodă, și agentul economic poate să își racoleze românii și să-i aducă înapoi în țară. Sigur că asta ar fi cea mai bună soluție pentru noi”, a mai spus Bucovală.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a apreciat că pot fi realizate centre de instruire și pregătire profesională, care să remedieze lipsa personalului calificat, dar ar lipsi resursa umană.

„Ministerul, în general, și administrația publică centrală poate să intervină prin reglementări din acte normative, prin crearea de politici publice, atâta tot poate să facă. Într-adevăr, noi am spus în programul de guvernare că trebuie să realizăm și vrem să realizăm aceste centre de pregătire profesională. Mulți au spus că este de lăudat această acțiune, dar au spus pe ce ne calificăm, pentru că nu mai avem resursă umană în România pentru că foarte mulți cetățeni români sunt plecați și muncesc în afara României”, a declarat ministrul Turismului.