Secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Laurian Anastasof, vor participa miercuri, în Baza Aeriană din Monte Real, Portugalia, la ceremonia de predare-primire a încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon, anunță MApN.

Prin preluarea celor trei aeronave, Forțele Aeriene Române finalizează Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon.

Ceremonia oficială de recepție a celor trei aeronave va avea loc în România, în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, din Fetești, în cursul săptămânii viitoare.

Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României, prin Compania Naţională Romtehnica S.A., şi cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013.

Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române pe 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16
decembrie 2016.