Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, a declarat, marţi, la întâlnirea cu o delegaţie parlamentară, avută la Camera Deputaţilor, că implementarea Legii educaţiei în Ucraina se va face treptat, afirmând totdată că şcolile românești nu vor fi închise.

„În ceea ce priveşte legea care a fost adoptată de Parlament pe 5 septembrie şi promulgată de preşedinte ieri seară, introduce o reformă foarte complexă şi globală a sistemului de învăţământ din Ucraina şi nu vizează exclusiv minorităţile naţionale din Ucraina care sunt prezente şi beneficiază de drepturi introduse prin Constituţie şi instrumente internaţionale (…) şi vor beneficia şi pe viitor de aceste drepturi, dar vizează sistemul de învăţământ din Ucraina în complex”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov.

Decizia luată de preşedintele Poroşenko de a promulga noua Lege a educaţiei nu exclude luarea în considerare ”a concluziilor care vor fi date de experţi internaţionali pentru rectificarea situaţie, dacă va fi cazul”, a spus ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.

Oficialul a afirmat că în momentul de faţă există legea cadru, dar încă nu sunt discuţii cu privire la implementarea acesteia, afirmând că asemenea discuții pot avea loc în viitor. „Legea introduce învăţământul în limba ucraineană, potrivit articolului 7 (…) Introduce învăţământul începând cu şcoala secundară, clasa a V-a, introducerea graduală a predării în limba ucraineană. Aici se înţelege că elevii care beneficiază de învăţământul în limba maternă, în limba unei minorităţi naţionale, pe teritoriul Ucrainei (…), care au predarea în limba maternă nu pot trece brusc la predarea în limba ucraineană şi de aceea introducerea este graduală”, a spus Bankov, precizând că păstrază predarea limbii materne şi a literaturii materne.

Bankov a afirmat că va exista o predare în două limbi în şcoala secundară, “ceea ce permite promovarea mai eficientă şi mai profundă a elevilor cu limba ucraineană, care este baza de promovare profesională şi pe viitor”. “Nu este vorba aici despre închiderea şcolilor, cum este vorba de două săptămâni. Nu se închide nicio şcoală în Ucraina, unde predarea este acum în limba minorităţii respective. (…) Nu vorbim despre profesori care vor fi daţi afară pentru că acum predau în limba română discipline şi nu pot preda în limba ucraineană”, a precizat oficialul.

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti a afirmat că profesorii care predau în limba minoritară vor avea programe de pregătire profesională, finanţate de stat, pentru a preda şi în limba ucraineană.

Oficialul şi-a exprimat aprecierea cu privire la vizita ministrului român al Educaţiei, Liviu Pop, în Ucraina. „Aştept cu nerăbdare rezultatele acestei vizite, pentru a putea spune unde noi putem identifica soluţii comune pentru a promova în continuare cultura şi limba română pe teritoriul Ucrainei şi a susţine acea evoluţie a minorităţilor care este foarte importantă şi pentru noi”, a adăugat Oleksandr Bankov.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat, luni seară, noua Lege a educaţiei, care limitează predarea în limbile minorităţilor naţionale, liderul ucrainean evidenţiind, totuşi, necesitatea respectării drepturilor tuturor comunităţilor etnice, anunţă Preşedinţia de la Kiev.

„Aceasta este una dintre cele mai importante reforme”, a transmis Petro Poroşenko, observând că legea consolidează rolul limbii ucrainene în procesul educaţional. „În acelaşi timp, Petro Poroşenko a evidenţiat importanţa respectării cu stricteţe a drepturilor minorităţilor din Ucraina”, precizează Preşedinţia de la Kiev.

„Ucraina a demonstrat şi continuă să demonstreze că are o abordare privind drepturile minorităţilor conformă cu obligaţiile internaţionale, compatibilă cu standardele europene, un exemplu pentru ţările vecine”, a subliniat Petro Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei a cerut Ministerului de Externe şi Ministerului Educaţiei să iniţieze consultări cu partenerii europeni, inclusiv cu reprezentanţii Consiliului Europei, pe tema educaţiei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunţat săptămâna trecută contramandarea vizitei pe care o avea programată în Ucraina din cauza adoptării de către Parlamentul de la Kiev a noii legi a educației. „O tematică neplăcută, această evoluție din Ucraina, cu legea educației. Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuții cu președintele Poroșenko, ultima discuție pe această temă am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei care, fără să anunțe partenerii – și suntem partenerii Ucrainei -, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce și, practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităților la educația în limba maternă. Pe noi ne doare acest lucru”, a declarat președintele Klaus Iohannis.