Rusia și SUA au căzut de acord să coopereze în cadrul unui program condus de NASA pentru a construi prima stație spațială orbitală lunară, ca parte a unui proiect de lungă durată de a trimite oameni pe Marte, informează The Guardian.

Agenția spațială a SUA a transmis la începutul lui 2017 că este în curs de explorare a unui program numit Deep Space Gateway, un proiect cu mai multe etape pentru avansarea cercetărilor în sistemul solar.

Proiectul preconizează construirea unui port spațial dirijat de o echipă pe orbita lunară ce ar servi drept ”o poartă spre marele spațiu și suprafață lunii”, conform NASA.

Miercuri, agenția spațială rusă, Roscosmos, a anunțat semnarea unui acord de cooperare între cele două state, în cadrul unui congres astronautic din Adelaide.

”Partenerii intenționează să dezvolte standarde tehnice internaționale ce vor fi folosite mai târziu, în mod special creare unei stații spațiale orbitale”, potrivit Roscosmos.

Rușii și americanii vor coopera la construirea unor sisteme necesare pentru organizarea unor misiuni științifice pe orbita lunară și pe suprafața lunii, a adăugat agenția rusă.

”Pentru a evita probleme viitoare în privința cooperării tehnice, o parte a standardelor ar trebui unificate, pentru posibilitatea ca mai multe state să lucreze la vehiculul lor aerospațial și să acosteze pe stația lunară internațională”, a afirmat Igor Komarov, directorul general Roscosmos.