Judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, susține, în replică față de scrisoarea semnată de cei opt membri care au dat aviz pozitiv, însoțit de observații, că se intră într-o „zonă de naivitate”, precizând că a fost „mimată consultarea” în cazul acestui pachet de propuneri de modificare a legilor justiției.

„Citesc acum comunicatul colegelor mele. Cu tot respectul pentru orice opinie, cu atât mai mult pentru opinia domniilor lor, cred că intrăm într-o zonă de naivitate. Dacă propunerile materializate în urmă centralizării opiniilor întregului sistem judiciar și în urmă eforturilor însemnate ale întregului consiliu din primăvară au fost efectiv ignorate de ministru în punctele esențiale, dacă textele preluate de către ministru au fost necorelate, amestecate, ceea ce denotă superficialitate, dar aspectele legate de inspecție, promovare, recrutare și numiri în parchete au fost atent reglementate, chiar în amănunt, toate acestea demonstrează că a fost mimata consultarea, că țintă ministrului a fost întărirea poziției sale în punctele esențiale menționate, că om eminamente politic, cu susținere de aceeași natură, că independența reală, că drept al cetățeanului, este mai mult sau mai puțin ignorată, dar că voința politicienilor apare mult mai pregnantă, ceea ce e dăunător”, a scris Mateescu pe pagina sa de Facebook.

Magistratul susține că avizul negativ e un semnal potrivit și necesar.

„Nu ne jucăm cu independența sistemului. Nu sfărâmam, astfel, fundamente ale statului de drept. Să luați legea înapoi și să o refaceți în consonanță cu dorință de reforma, de evoluție, în consonanță cu fundamentele democrației. Reală, nu disimulata”, conform sursei citate.

Cei opt membri ai CSM care au dat aviz pozitiv cu observații la legile justiției semnează o scrisoare prin care atrag atenția că „avizul negativ dat de majoritatea constituită în plen semnifică blocarea perspectivei principiului separării carierelor judecătorilor și procurorilor”.

Documentul citat, obținut de MEDIAFAX, este semnat de judecătorii CSM Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, dar și de reprezentanții societății civile din CSM, Victor Alistar și Romeu Chelaru. Cei opt au votat pentru avizarea pozitivă cu observații a proiectului legilor justiției.

Rezultatul votului celor opt membri, judecători și reprezentanți ai societății civile, s-a materializat într-o avaerie favorabilă în limita observațiilor Comisiei numărul 1 compusă din membrii aleși și reprezentanții societății civile din CSM. Observațiile cuprinse în Aviz reprezintă valorificarea puntelor de vedere transmise de judecătorii și procurorii din toată țara și era esențial ca acestea să fie aduse la cunoștința inițiatorului pentru a fi avute în vedere pe tot parcursul legislativ.

Semnatarii comunicatului respeng propunereile cu potențial de vulnerabilizare a justiției, făcând referire la trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, dubla condiționare a accederii în magistratură și vechime în profesii juridice, dar și abordarea „neechilibrată” a regimului răspunderii magistraților, modalitatea de numire în funcțiie de conducere în cadrul parchetelor.

„Avizul negativ dat astăzi nesocotește imperativul punerii în acord a unor norme din cuprinsul celor trei legi declarate neconstituționale prin decizii ale Curții Constituționale, cu textul acestora”, se menționează în scrisoare.

Semnatarii documentului atrag atenția că proiectul MJ a luat în considerare principiul esențial al separării carierelor judecătorilor și procurorilor, bun câștigat judecătorilor și societății, iar avizul negativ dat în majoritatea constituită în Plen semnifică „vlocarea perespectivei acestei separări”.

„În acord cu misiunea noastră constituțională și consecvenți responsabilității sociale uriașe pe care o implică funcția de membru în CSM, recunoaștem nevoia reformării Autorității judecătorești în scopul consolidării independenței justiției, ca serviciu eminamente în folosul societății”, conform sursei citate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la 8. Pentru avizarea negativă au votat următorii: președinta CSM Mariana Ghena, vicepreședintele CSM Cristian Ban, procurorul general al, României Augustin Lazăr și procurorii Andrea Chiș, Bogdan Mateescu, Mihai Bălan, Codruț Olaru, Nicolae Solomon, Florin Deac și Tatiana Toader.