Industria securității cibernetice, la fel ca restul domeniului IT, înregistrează un deficit al forței de muncă la nivel global, ceea ce este paradoxal, având în vedere salariile și mediul activ, a afirmat, pentru TENEWS, Costin Raiu, directorul echipei de cercetare și analiză de la Kaspersky Lab.

„Există cu siguranță un deficit în domeniul IT, la nivel global. Am văzut o estimare făcută de Frost și Sullivan, conform căreia în 2020 se va ajunge la un deficit de 1,5 milioane de profesioniști în securitatea IT. Cumva, este un paradox, pentru că domeniul este interesant – nu prea ai cum să te plictisești sau să te plafonezi, iar pachetele salariale sunt motivante”, a explicat Raiu.

Directorul echipei globale de cercetare și analiză de la Kaspersky Lab susține că industria securității cibernetice, autoritățile și formatorii trebuie să colaboreze pentru a nu rămâne fără oameni în defensiva cibernetică, în condițiile în care numărul atacurilor crește.

Găsirea specialiștilor IT care nu au deja un job foarte bun este dificilă, în contextul în care piața forței de muncă în România este foarte competitivă. „Avem specialiști IT buni, însă, în același timp, toate firmele mari au birouri în România și recrutează activ în domeniu”, a adăugat Raiu.

Studenții care termină o facultate de profil au doar cunoștințe de bază în domeniu, cu excepția celor care au făcut stagii de practică. Pentru firmele de securitate, situația este și mai dificilă, pentru că o mare parte din cursuri sunt învechite.

„Studenții care termină o facultate, în special cele de profil, au doar cunoștințe de bază în domeniu, așadar au nevoie de o perioadă mai mare de adaptare. Excepție fac cei care s-au implicat în activități de practică în timpul vacanțelor și care au avut experiență directă cu firme de IT. Dintre toate firmele de IT, cel mai dificil este probabil pentru firmele de securitate, cum este și cazul nostru. Multe dintre materiile pe care studenții le urmează la facultate sunt în mare parte învechite și nu au nicio legatură cu ce se face de fapt la muncă. Un exemplu ar fi cursurile de electrotehnică, fizică sau mecanică. Prin comparație, facultățile cu renume din afară, cum ar fi MIT (n.r. Massachusetts Institute of Technology), au renunțat de mult la asemenea materii, specializând studenții exclusiv în materii care au relevanță, cum ar fi programare, baze de date, inginerie inversă, sisteme de operare s.a.m.d.”, a explicat Raiu.

„Credem că este important ca un student care termină facultatea să fie la curent cu ultimele tehnologii din domeniu. Ar fi bine de studiat limbaje moderne de programare, dar și limbaje low level, cum ar fi assembler x86, care reprezintă o fundație bună. Alte cursuri utile ar fi de inginerie inversă, analiza de programe malware, arhitecturi moderne de securitate și IoT”, precizează reprezentantul Kaspersky Lab.

Raiu susține că mulți programatori sunt buni deoarece au studiat singuri și au urmat cursuri online, din pasiune, nu nepărat ca urmare a studiilor superioare. „Ar fi bine sa vedem o aliniere mai bună între programa universitară la facultățile de profil și situația de pe piața IT din ziua de zi”, a mai spus acesta.