Cu prilejul „Zilei Cafelei”, un eveniment tradițional din calendarul cultural austriac, Café Museum din Viena va găzdui joi, de la ora 19.00, dezbaterea „Mapping Timişoara ‒ Capitală Culturală Europeană 2021”.

Invitaţii vor discuta despre oportunitatea pe care titlul de Capitală Culturală Europeană o oferă unui oraş de a revitaliza o parte din conținutul său – de la o scară urbană mai complexă, la clădiri de patrimoniu, infrastructură și chiar la activități culturale.

Evenimentul are loc într-o perioadă în care în capitala Austriei se desfăşoară „Vienna Design Week”, festival la care România este ţară invitată. Cu acest prilej, studenţii şi profesorii de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara desfăşoară la Viena proiectul „The Answering Machine”. Proiectul de cercetare generează o hartă a dinamicii profesiei de arhitect, ca urmare a absolvirii unei şcoli est-europene, care pregăteşte specialişti pentru o piaţă vest-europeană.

„Café Museum” este un local amplasat central între bulevardul Ring şi piaţa Naschmarkt, în imediată apropiere de Secession. Această cafenea tradiţională vieneză există din anul 1899. La un moment dat s-a numit şi „Café Nihilismus”, pentru că designul de interior creat de Adolf Loos se distingea prin forme simple şi renunţarea la decor şi ornamente. A devenit rapid un punct de întâlnire pentru artişti şi intelectuali, iar printre oaspeţii săi s-au numărat personalităţi precum pictorii Gustav Klimt, Egon Schiele şi Oskar Kokoschka, scriitorii Joseph Roth, Karl Kraus, Georg Trakl, Elias Canetti, Hermann Broch, Robert Musil şi Leo Perutz, compozitorii Alban Berg, Franz Lehar şi Oscar Straus cât şi arhitecţii Otto Wagner şi Adolf Loos.