fbpx

Președintele Boliviei: CIA l-a persecutat, torturat și asasinat pe Che Guevara. Povestea este clară

spot_imgspot_img

Președintele Boliviei, Evo Morales, a acuzat, joi, Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) că l-a „persecutat, torturat și asasinat” pe revoluționarul argentinian Ernesto „Che” Guevara, în 1967 în Bolivia, în contextul comemorării a 50 de ani de la moartea acestuia, relatează site-ul TelesurTV.

„Povestea este clară. CIA l-a persecutat, torturat și asasinat pe Che Guevara. Forțele armate boliviene (FFAA) au acționat, fiind subordonate Statelor Unite (EEUU), la decizia lui Barrientos (n.a. – președintele Boliviei din acea perioadă, Rene Barrientos)”, a scris Evo Morales pe contul de Twitter.

Evo Morales a făcut o asociere între uciderea lui Ernesto „Che” Guevara și situația actuală în care se află Bolivia, transmițând că există forțe care încearcă să-i submineze autoritatea.

„Ca și astăzi, în 1967, un anunț al guvernului a circulat în țară: este recompensat cu 50 de milioane de pesos bolivieni cel care îl capturează pe Che, mort sau viu. În aprilie 1967, potrivit jurnalistului Tim Weiner, ambasadorul SUA, Douglas Henderson, a dispus urmărirea lui Che. În mai 1967, CIA a trimis un grup de consilieri care au fost mai târziu conduși de către maiorul Ralph Shelton, pentru a-l captura pe Che. După capturare, președintele Barrientos a primit o comandă de la Washington: Che a trebuit să fie eliminat. Agentul CIA Felix Rodriguez Pozo, alături de Che rănit la un picior, a fost cel care a executat ordinul de eliminare. Ca și în 1967, unii agenți ai imperialismului încearcă să asmută forțele armate împotriva poporului. Che luptase să elibereze oamenii, iar CIA l-a omorât”, a mai transmis Morales.

Președintele Boliviei a mai spus că „nu este timpul să plângem pentru Che; este momentul să avem tărie, să aprofundăm lupta antiimperialistă, Che a fost parte din aceasta… în fața dictaturilor militare, un grup de oameni înarmați și curajoși s-au ridicat pentru a impune suveranitatea”.

În memoria revoluționarului argentinian, Evo Morales a anunțat ceremonii care au loc între 5 și 9 octombrie în localitatea Vallegrande, acolo unde corpul lui Che Guevara a fost îngropat după capturarea și asasinarea acestuia.

spot_imgspot_img

Ultimele articole

Articole similare

spot_imgspot_img