România are cel mai scăzut procentaj de utilizatori constanți de Internet din UE (48%), în timp ce 39% din populație nu a utilizat niciodată Internetul, iar peste 70% îl folosesc pentru Facebook și alte rețele de socializare, în 2016, potrivit datelor CE, citate de Universitatea Româno-Americană.

În ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale în activitatea curentă a companiilor, mai puțin de 10% din firme utilizează tehnologia cloud și mai puțin de jumătate dintre acestea sunt prezente pe web, conform datelor Comisiei Europene (CE), citate într-un comunicat transmis de Universitatea Româno-Americană.

România este singurul stat membru al UE și al Grupului Statelor Central Europene și Baltice (CEBS) care a depus o solicitare oficială pentru găzduirea unui Birou Extern al Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI), la București, începând cu perioada 2018/2019.

Conform Brainbench, România se situează pe locul 5 în lume privind aptitudinile în suport tehnic pentru computere, suport tehnic de tip help desk și de rețea, telecomunicații, comunicații LAN/WLAN, design de reațea, ASP.NET, HTML, PHP, concepte de dezvoltare web și altele. România este lider în Europa și ocupă locul al șaselea în lume în ceea ce privește numărul de specialiști IT certificați, cu peste 100.000 de reprezentanți.

În perioada 1990 – 2016, în Romania au fost fondate peste 35.000 de companii IT, peste 70% din acestea în ultimii 10 ani.

Conform Barometrului de Consum Cultural privind distribuția frecvenței de utilizare a internetului în diferite scopuri, în funcție de gen și mediu de rezidență, la nivel național (in 2016), pe primul loc se situează rețelele de socializare. Astfel, 76% din femei și 71% din bărbați au răspuns că utilizează internetul în acest scop, pe locul secund situându-se motivele profesionale, într-o proporție de 46% femei și 41% bărbați, în timp ce 39%, respectiv 43% folosesc mediul online pentru a asculta muzica.