Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declară că vizita ambasadorului Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, nu i-a modificat opiniile. ”Cu ambasadorul Germaniei am vorbit, sigur, şi despre legile justiţiei, dar cel mai mult despre MCV”, a spus ministrul.

Tudorel Toader a vorbit, duminică, la Iaşi, despre întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.

Ministrul Justiției a spus că discuțiile avute nu au influențat în niciun fel opțiunile sale.

Toader consideră că informațiile care au apărut în presă legate de această întâlnire nu au fost sută la sută veridice.

”Am văzut în spaţiul public şi afirmaţii care nu sunt tocmai conforme cu realitatea şi vă dau numai un exemplu sau două: a venit ambasadorul Germaniei la Ministerul Justiţiei (…) s-a legat oarecum în media, în public, că eu am vorbit de comisia de la Veneţia după vizita ambasadorului Germaniei. Absolut greşit! Pentru că prima recomandare din MCV vorbeşte de o procedură robustă de desemnare a procurorilor de rang înalt prin consultarea Comisiei de la Veneţia. De fiecare dată am spus că voi respecta recomadările MCV pe care trebuie să le îndeplinim, în consiliul de managment strategic pe care îl conduc am făcut această precizare, în dialogurile avute cu comisia MCV am făcut această precizare. Întrebarea era de ce nu i-am dat drumul până acum. Păi, la Comisia de la Veneţia nu te duci cu întrebare de solicitare de aviz decât în momentul în care ai forma finală a proiectului de lege, nu te duci cu forme intermediare”, a explicat ministrul.

Tudorel Toader a afirmat că discuțiile cu ambasadorul Germaniei au fost mai mult pe marginea MCV.

“Vizita ambasadorului Germaniei nu a avut niciun efect de a schimba opţiunile mele sau ale MJ. Cu ambasadorul Germaniei am vorbit, sigur, şi despre legile justiţiei, dar cel mai mult despre MCV. I-am spus următorul lucru: avem cele 12 recomandări, unele vizează modificări de lege, da. Şi atunci dacă mâine se ridică MCV eu renunţ la orice modificare a legislaţiei în situaţia în care dânsul apreciază că actualele reglementări sunt perfecte. Categoric nu sunt perfecte pentru că vedem cu toţii ce se întâmplă, categoric nu sunt perfecte pentru că în cele 12 recomandări, repet, multe vizează modificare de legislaţie”, a declarat Tudorel Toader.