Pilonul II de pensii a avut în primii 10 ani de la înființare un randament mediu anual de 9,1%

spot_img

Sistemul de pensii administrate privat – Pilon II – a acumulat, în perioada 2007-2017, fonduri totale de 38 de miliarde de lei în conturile celor 7 milioane de participanți, obținând un randament mediu anual de 9,1%, arată statisticile prezentate marți, cu ocazia împlinirii a 10 ani de existență.

Acest randament a fost obținut în condițiile în care aproximativ 75% din investiții au fost alocate în obligațiuni și 14% în titluri de stat, peste 90% din bani fiind direcționați către economia românească.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) a centralizat o serie de statistici din care reiese că valoarea medie a unui cont în Pilonul II este de 5.500 de lei, dar există un milion de participanți care au în cont peste 10.0000 de lei.

„Deja există persoane în plată la Pilonul II de pensii, și numărul acestor persoane care intră în plată este în continuă creștere. Când vine scadența, beneficiarul primește întreaga sumă, într-o singură tranșă, și așteptăm noua lege privind plata pensiilor să vedem dacă vor apărea modalități de plată – disbursare – eșalonată”, a declarat Iulius Postolache, președintele APAPR, în conferința de prezentare a statisticilor Pilonului II.

Potrivit APAPR, trei din patru români se așteaptă la o pensie de peste 500 de euro, dar în prezent doar 1,03% din pensionari primesc la final de lună o astfel de pensie. De asemenea, 35% din români nu economisesc deloc și 36% economisesc mai puțin de 300 de lei pe lună. Iar la întrebarea „Ce vă împiedică să faceți economii mai mari decât faceți deja”, 70% din respondenți au afirmat că veniturile reduse și doar circa 5% au declarat că au încredere în pensia pe care o vor primi de la stat și, astfel, nu consideră că vor avea nevoie de economii suplimentare.

„Românii au așteptări mari de la pensia pe care o vor primi la bătrânețe, deși în acest moment nu pot să pună deoparte bani pentru a avea o bătrânețe fără griji, iar diferența între așteptările românilor și realitatea curentă este foarte mare. În aceste condiții, Pilonul II în forma sa actuală este singura formulă care poate oferi o speranță pentru milioane de români că vor ajunge la o un nivel de pensie care să le asigure un trai bun. De asemenea, fondurile de pensii deja au un rol important în susținerea economiei României și în același timp adresează o nevoie socială acută pentru populație pentru economisire pe termen lung”, a mai spus președintele APAPR.

Și Europa se confruntă cu provocarea menținerii unui sistem sustenabil de pensie, în condițiile în care raportul dintre populația de peste 64 de ani și populația activă va crește de la 28%, cât era în 2015, la 51%, până în 2050, potrivit OECD.

Dacă în 2013 populația Europei atingea 502 milioane de locuitori, până în anul 2060, va ajunge la 523 de milioane de locuitori. În același timp, va crește și gradul de îmbătrânire a populației: de la 13,3%, în prezent (persoane între 65-79 de ani) la 16,6%, în 2060, iar rata celor peste 80 de ani se va dubla: de la 5,1%, cât este în prezent, la 11,8%, în 2060. Ponderea forței de muncă activă va scădea, de asemenea, de la 211 milioane de angajați (în prezent), la 202 milioane de angajați, în 2016.

Țările cu cele mai bune sisteme de pensii din lume au mizat pe sisteme mixte de pensii, care îmbină pensia privată de stat cu pensia privată obligatorie. Astfel, Danemarca este considerată țara cu cel mai bun sistem de pensii din lume, potrivit Melbourne Mercer Global Pension Index, urmată de Olanda și de Australia.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România este o organizație profesională, neguvernamentală, apolitică, independentă, nonprofit, creată pentru a proteja interesele, a promova și a dezvolta colaborarea și cooperarea în domeniul fondurilor de pensii private din România. APAPR are 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private și 3 bănci depozitare) și are o reprezentativitate de 100% pe piața pensiilor private. APAPR apără interesele celor 7 milioane de participanți (conturi individuale) la fondurile de pensii private și este afiliată la Federația Europeană a Fondurilor de Pensii Private, PensionsEurope.

Sursa: Mediafax

spot_img

Ultimele articole

ARTICOLE SIMILARE

spot_imgspot_img