Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că România rămâne angajată în demersurile NATO de asigurare a prezenței aliate consolidate pe întregul flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre – în care se intersectează amenințările deopotrivă din estul și din sudul Alianței.
”În contextul evoluțiilor strategice din mediul regional de securitate, România rămâne angajată în demersurile NATO de asigurare a prezenței aliate consolidate pe întregul flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre – zona în care se intersectează amenințările deopotrivă din estul și din sudul Alianței. Susținem, așadar, o abordare coerentă și integrată a întregului spectru de amenințări și ne bazăm pe acțiunea concertată a NATO prin intermediul componentei care asigură prezența aliată avansată adaptată zonei noastre de apartenență (tailored forward presence)”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a NATO.
În opinia lui, importanța reuniunii AP NATO este proporțională cu gradul ridicat de complexitate din prezent, care impun nevoia unei dezbateri, cu precădere la nivel parlamentar, asupra evoluțiilor de securitate și provocărilor cu care se confruntă țările noastre.
”Terorismul, amenințările cibernetice, acțiunile agresive ale unor actori statali sau non-statali, relațiile tensionate cu Federația Rusă, conflictele înghețate sau amenințările hibride – toate acestea se află pe agenda comună de priorități. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de o Alianță puternică, bazată pe o legătură transatlantică solidă. Toate acestea impun un angajament politic reînnoit din partea Aliaților și o repartizare echitabilă a costurilor în materie de apărare. Toate acestea impun un angajament politic reînnoit din partea Aliaților și o repartizare echitabilă a costurilor în materie de apărare. Acordul politic național de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de către partidele politice, subliniază convingerea pe care o împărtășim că <securitatea începe acasă., iar în acest sens, este nevoie ca toate statele membre să investească în vederea consolidării capacității de apărare și consolidarea securității din interior”, a adăugat Tăriceanu.
Potrivit președintelui Senatului, România a dovedit că este un aliat credibil și solid prin asumarea cu responsabilitate a tuturor angajamentelor care decurg din această calitate și prin contribuțiile semnificative la operațiile și misiunile NATO din Afganistan și Kosovo.
”În acest sens, doresc să reconfirm angajamentul ferm al României la eforturile internaționale de contracarare a amenințărilor la adresa spațiului euro-atlantic. Subliniez importanța cooperării cu partenerii NATO, în mod special cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova, în vederea continuării demersurilor aliate pentru asigurării stabilității în vecinătatea Alianței. Mai mult, foarte importantă rămâne, de asemenea, implementarea Declarației Comune dintre NATO și UE de la Summit-ul de la Varșovia, în vederea continuării cooperării practice pe problematicile și provocările cu care se confruntă ambele organizații, de exemplu, în ceea ce privește fenomenul imigraționist, amenințările teroriste, cibernetice și hibride”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
De asemenea, el a mai spus că, în asigurarea securității și stabilității Alianței, foarte importantă va fi consolidarea posturii de descurajare și apărare colectivă.
”În acest sens, doresc să amintesc importanța abordării de 360 de grade, dată fiind natura variată a amenințărilor cu care ne confruntăm, atât din sudul, cât și din estul Alianței. Aș insista aici asupra flancului estic al NATO și în mod special, asupra importanței strategice a regiunii Mării Negre pentru întreaga securitate a spațiului euro-atlantic. România participă de o manieră foarte activă la consolidarea securității flancului estic, iar în acest sens aș dori să evidențiez contribuția pe care o are Formatul București – B9, o platformă de dialog și consultări privind evoluțiile din zona Mării Baltice și a Mării Negre din perspectiva securității euro-atlantice, la care participă cele nouă țări din flancul estic al NATO”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.