Compania Astra Asigurări este ținta unui atac cibernetic cu un virus de tip ransomware, prin care serverele societății au fost blocate, în schimbul deblocării fiind cerute sume între 15.000 și 25.000 de dolari, plătibile în bitcoin, pentru fiecare server afectat.

„În cursul zilei de 6 octombrie 2017 a avut loc un incident informatic, reprezentat de un virus de tip cryptolocker/ransomware, care a afectat sistemele informatice ale ASTRA SA (în faliment). Incidentul a fost inițial sesizat de echipă IT a companiei, care a luat imediat măsurile de oprire a sistemelor, de deconectare de la internet și anunțarea reprezentanților KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul desemnat în procedura de faliment (KPMG)”, a transmis marți, pentru MEDIAFAX, Speranța Munteanu, Partener KPMG Restucturing.

„Specialiștii KPMG au luat măsura sesizării organelor abilitate, respectiv Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice – DCCO IGPR și Centrul Național de Răspuns la Incidente Informatice – CERT.RO, cu privire la situația creată și, în același timp, au informat ASF și FGA (n.n. – Autoritatea de Supraveghere Financiară și Fondul de Garantare a Asigurărilor) cu privire la primele măsuri luate”, a mai arătat Speranța Munteanu.

Potrivit KPMG, virsul a atacat serverele ASTRA, iar recompensa solicitată a variat între 15.000 și 25.000 de dolari, exprimați în bitcoins, pentru fiecare server afectat. „Până la acest moment nu avem niciun indiciu că datele cu caracter personal aparținând clienților ASTRA au fost divulgate către persoane neautorizate”, a mai arătat oficialul KPMG.

De asemenea, KPMG a apelat pentru efectuarea intervenției necesare în astfel de situații, în vederea limitării daunelor și repunerii în stare de funcțiune a sistemelor informatice, la expertiza echipei KPMG – Cyber Security Services, specializată în securitate informatică, și la suportul extern al unei mari firme specializate în producerea de sisteme tip antivirus și servicii de intervenție în caz de atac. „Cele două echipe, împreună cu echipa de IT a ASTRA, au procedat la izolarea, identificarea și îndepărtarea virusului – activitate care, la această oră este încă în desfășurare, iar rezultatele complete se estimează că vor fi cunoscute în circa două săptămâni”, a mai precizat Speranța Munteanu.

Astra Asigurări – unul dintre cei mai mari jucători din piața RCA – a intrat oficial în faliment pe 29 aprilie 2016, când Curtea de Apel Bucureşti a hotărât definitiv acest lucru, iar compania de consultanță KPMG a fost desemnată ca lichidator.

Astra se număra printre cei mai mari asigurători locali, cu o cotă de piaţă de 10% şi subscrieri de circa 800 de milioane de lei pe an.