La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic. Programul se adresează producătorilor de energie electrică și termică și se aplică în perioada 15 noiembrie 2017 – 31 martie 2018, se arată într-un comunicat transmis miercuri de minister.

„Practic, prin Programul aprobat astăzi, a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii de energie pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 15 noiembrie anul curent, dar și necesarul de volum de apă din lacurile de acumulare”, se arată în comunicat.

Ministerul Energiei precizează că la estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la elaborarea Programului au stat prognozele realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Dispecerul Energetic Naţional, precum și cele ale Administrației Nationale de Meteorologie și ale Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor. „După analiza tuturor informațiilor livrate de aceste instituții, a fost luată în calcul pentru iarna 2017-2018 o creștere medie a consumului de energie electrică de 1,1% faţă de Programul de iarnă anterior (2016-2017)”, precizează ministerul.

De asemenea, „pornind de la aceleași date, estimăm pentru perioada de iarnă o producție de 23,5 TWh de energie electrică și 7,5 milioane de Gigacalorii energie termică”.

Pentru asigurarea condițiilor în vederea producerii acestor cantități, stocurile necesare, pentru fiecare tip de resursă, stabilite prin Program sunt următoarele:
– Lignit în centrale 1,30 milioane de tone, din care 1.000 la CE Oltenia
– Lignit depozitat în carierele CE Oltenia 500.000 de tone
– Huilă (Hunedoara și Iași) – 332.000 de tone
– Păcură – 25.900 de tone
– Volum de apă în lacuri – 1,65 miliarde de metri cubi
– Energie electrică echivalentă în lacuri – 1,6 milioane MWh
– Stoc de gaze naturale estimat a fi înmagazinat în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare – 2,2 miliarde de metri cubi.

„Vom monitoriza prin Comandamentul energetic de iarnă felul în care producătorii respectă stocurile stabilite prin Programul de iarnă. Însă ceea ce ne preocupă îndeosebi este să fim pregătiți pentru vârfurile de sarcină, prognozate și pentru această iarnă. Avem experiența de anul trecut. Atunci, deși Sistemul Energetic Național a făcut față unor perioade de peste 10 zile geroase consecutive, funcționarea SEN nu a fost lipsită de emoții. De aceea, le-am cerut producătorilor de energie pe cărbune ca stocuile din centrale să fie mult crescute față de iarna anului trecut, tocmai pentru a evita problemele din 2016, când transportul cărbunelui din cariere către termocentrale a fost dificil. În același timp, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Căilor Ferate Române pentru îmbunătățirea și creșterea capacității și cantității de transport al cărbunelui în sezonul rece”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

Totodată, având în vedere cantitatea de energie electrică de 23.514 GWh prognozată de producători a fi realizată în intervalul de referinţă, precum şi de consumul de energie electrică estimat de DEN la 22.294 GWh, rezultă disponibil un sold de export-import de 1.220 GWh. Estimările lunare ale acestui sold pentru perioada decembrie-martie pornesc de la 280 MW și ajung până la 915 MW putere medie.

„Conform documentului aprobat astăzi, se va constitui Comandamentul de iarnă cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene, Ministerului Apelor și Pădurilor, operatorilor din sectorul energie și gaze, precum și din partea Ministerului Transportirilor și a CFR Marfă în calitate de invitați”, se mai arată în comunicat.