Platforma online a ANAF, care îi scutește pe contribuabili de drumul până la ghișeu, a fost utilizată de puțin peste 4.000 de brașoveni la trei ani de la lansare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lansată la sfârșitul anului 2014, platforma ”Spațiul privat virtual“, care are scopul de a-i scuti pe contribuabili de drumul până la ghișeu și statul la cozi, a fost utilizată de doar 4.359 de brașoveni, persoane fizice și juridice.

Din acest motiv, reprezentanții ANAF Brașov organizează, în 17 octombrie, la Camera de Comerț și Industrie, un seminar la care sunt invitate mai ales companiile, pentru a se familiariza cu această formă simplă de a depune declarațiile fiscale online.

”Până acum, serviciul spațiul privat virtual era destinat doar persanelor fizice, dar din luna iunie a fost extins și pentru persoane juridice și pot să vă spun că din iunie numărul utilizatorilor aproape că s-a dublat. Acest program ne ajută să ne facem treaba mai bine, la orice oră, să reducem timpii de așteptare de la cozi și să-i scutim pe contribuabili de drumul până la ANAF. Pe lângă această conferință de informare, care va avea loc săptămâna viitoare, pot să vă spun că organizăm lunar întâlniri cu contribuabilii pe diferite teme cum ar fi noutăți legislative, calendarul obligațiilor fiscale“, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ANAF Brașov, Nicoleta Constantin.

Utilizarea platformei este simplă. Persoanele fizice sau jurirdice pot să solicite un cont pe site-ul www.anaf.ro și primesc un username și o parolă. Pentru firme, însă, singura condiție este să dețină certificat digital sau semnătură electronică. Serviciul include toate tipurile de declarații fiscale pentru firme, iar pentru persoanele fizice doar declarația privind venitul estimat și realizat și pe cea de direcționare a 2% din impozitul pe venit.

Potrivit ANAF Brașov, până în mai 2017, pltforma avea 2.435 de utilizatori, iar din iunie 2017, de când şi firmele au posibilitatea să încarce orice declaratie online, numărul lor a crescut pînă la 4.359.

Programul face parte dintr-un proiect pilot de modernizare al ANAF. Potrivit ANAF Brașov, numărul contribuabililor din judeţul Braşov, în luna septembrie, era de 194.661.