Proiectul cultural educaţional „100 de ani în 10 cadre”, organizat de asociația Neo Art, se va desfășura, până la 8 noiembrie, în patru licee din Bucureşti: Colegiul Economic Virgil Madgearu, Liceul teoretic Ştefan Odobleja, Liceul Dimitrie Paciurea şi Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza.

Cele patru instituții de învățământ vor găzdui o serie de seminarii, dezbateri, prezentări şi expoziţii, inspirate de Centenarul Marii Uniri şi realizate de şi pentru liceeni, în coordonarea unor importanţi artişti vizuali contemporani. Proiectul propune o metodă alternativă la cursurile obișnuite de istorie şi artă, cu scopul de a identifica şi reprezenta momente importante ale creării României, precum şi o abordare multidisciplinară.

Evenimentele se bucură de participarea următorilor traineri, artişti vizuali şi profesori: Anca Boeriu, Mihai Zgondoiu, Cosmin Păulescu, Marius Burhan, Alexandu Ciubotariu aka Pisica Pătrată, Petru Lucaci, Sergiu Chihaia, Maria Cioată.

Proiectul de derulează în două etape:

Până la 29 octombrie 2017 se vor desfăşura în cadrul liceelor ateliere de bandă desentă şi prezentări ale momentelor importante din Centenar. Elevii vor realiza o serie de câte 10 cadre de bandă desenată în cadrul workshop-urilor susţinute de artişti şi profesori, din care se va face o selecţie, pentru editarea revistei „100 de ani în 10 cadre”.

În cea de a doua etapă a proiectului, care va avea loc în perioada 1-8 noiembrie, se va organiza expoziţia cu lucrările selectate la Galeria Galateca, lansarea revistei şi premierea celor șase câştigători, pe baza alegerilor juriului de specialitate.

În plus, va avea loc dezbaterea finală, o serie de 4 prezentări de artist (artist talk) şi 4 mini-expoziţii.

La finalul lunii noiembrie proiectul va fi itinerat la Berlin, unde va fi lansat la Galeria Fantom.

„100 de ani în 10 cadre” oferă participanţilor şansa de a interacţiona cu artişti importanţi şi personalităţi culturale şi își propune să sprijine exprimarea artistică prin bandă desenată a unor teme importante pentru identitatea naţională.

„Putem să vorbim despre ideea de a învăța istorie prin desen, ilustrație, în mod special prin banda desenată, care este o formă de comunicare foarte atractivă pentru generația tânără, exprimând ideile într-un mod direct și ușor de perceput.” – Anca Boeriu, manager de proiect