Taxele mai ridicate aplicate celor mai mari venituri ar ajuta la reducerea inegalității între bogați și săraci, fără să aibă un efect advers asupra creșterii economice, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional (FMI), citat de The Guardian.

Astfel, FMI a contrazis argumentul potrivit căruia creșterea economică ar avea de suferit dacă guvernele din țările dezvoltate din Occident îi obligă pe cei mai bogați 1% să plătească mai multe taxe.

Teoria taxelor sugerează că ar trebui să existe taxe semnificativ mai mari pentru cei cu venituri mai mari, dar argumentul împotriva acestei inițiative este că impactul pe care l-ar avea asupra celor bogați ar afecta economia, notează publicația citată.

FMI transmite, însă, că rezultatele empirice nu susțin acest argument. Ar putea fi, de asemenea, luate în considerare, diferite tipuri de taxe impuse averilor, a adăugat instituția.

Raportul FMI nu menționează o țară și nu specifică la ce nivel guvernul ar trebui să stabilească o rată mai mare a taxelor pentru cei 1% care au cele mai mari câștiguri. În schimb, FMI susține că taxele mai mari pentru cei bogați sunt necesare pentru a opri creșterea inegalității dintre venituri.

Potrivit instituției, majoritatea economiilor avansate din Occident au experimentat o creștere considerabilă a inegalității veniturilor în ultimii 30 de ani, generată, în principal de creșterea veniturilor a 1% din populație.