Principesa Maria a României, fiica Regelui Mihai, a fost impresionată, duminică, de o expoziție cu fotografii care surprind principalele etape ale construcției Catedralei din Alba Iulia, ridicată special pentru Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria, acum 95 de ani,transmite corespondentul MEDIAFAX.

ASR Principesa Maria a fost prezentă, duminică, la Alba Iulia, unde s-au sărbătorit 95 de ani de la Încoronarea primilor regi ai României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Principesa Maria a participat la slujba de Te Deum, la Catedrala Reîntregirii Neamului, care mai poartă numele Catedrala Încoronării sau Catedrala Arhiepiscopală, iar apoi a admirat expoziția de fotografii ”Catedrala Încoronării – istorie și har”, la Sala Unirii din Alba Iulia.

Istoricii care i-au vorbit Principesei despre fiecare fotografie. Potrivit acestora, Alteţa Sa Regală a fost impresionată și s-a bucurat foarte mult când a auzit că fotografiile vor fi expuse și pe holurile Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Deocamdată, expoziția se află în Sala Unirii din Alba Iulia, simbol și templu al României Mari, unde s-a hotărât și semnat actul Marii Uniri.

La ieșirea de la expoziție, Principesa Maria a fost întâmpinată de un grup de regaliști, care i-au urat bun-venit, iar directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, i-a dăruit din partea întregii echipe, monografia județului Alba și cartea „Regii României Mari, la Alba Iulia”. Cartea conține toate pozele aflate în colecția muzeului referitoare la vizitele Regilor României Mari la Alba Iulia, în perioada interbelică, de la prima vizită din 1919, până la cea din 1937 când s-a inaugurat Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan.

De asemenea, ASR Principesa Maria a mai primit, de la doi copii, o insignă pe care scrie ”95 de ani de la Încoronare”.

La prânz, fiica Regelui Mihai a participat la conferința „95 de ani de la Încoronare. Provocările de azi la adresa statului național”.

Programul Zilei Încoronării de la Alba Iulia continuă cu un concert susținut de Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba, dar și cu proiecția filmului ”Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă”, la Muzeul Principia.

Catedrala Încoronării din Alba Iulia a fost sfințită în 8 octombrie 1922, iar câteva zile mai târziu, în 15 octombrie, aici au fost Încoronați Regii Maria și Ferdinand.