Președintele Comisiei de Control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, marți, că comisia este deranjată de răspunsul primit de la SRI în cazul „Sufrageria”, întrucât nu ar fi justificat caracterul de informație clasificată și ”este anormal ca SRI să nu știe ce fac ofițerii săi”.

„Am discutat foarte clar cazul «Sufrageria», am analizat răspunsul care ne-a venit de la SRI, cel de săptămâna trecută, nu înțelegem de ce are caracterul de informație clasificată. Săptămâna trecută am făcut adresă, din nou, către SRI, să ne trimită un răspuns declasificat, pentru că vrem să-l punem la dispoziția Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Până în acest moment, nu am primit, motiv pentru care am hotărât să transmitem către Comisia alegerilor prezidențiale din 2009 primul răspuns pe care l-am primit”, a declarat Claudiu Manda.

El a adăugat că este „un răspuns în care ne spune că SRI-ul nici nu a fost la nuntă, nici nu a văzut mireasa, nici apă nu a băut, nici agheasmă, nu știe nimic, nu are de unde să știe ce au făcut cadrele de conducere ale SRI. În contextul în care bănuiesc că persoane din conducerea SRI nu se deplasează cu mașini personale, nu s-au deplasat la vreo petrecere, nu neapărat că s-ar fi deplasat într-o acțiune, dar cred că este anormal ca SRI să nu știe ce fac ofițerii săi într-o zi sau într-o altă zi. Însă dacă cei de la SRI au considerat că acesta este răspunsul pe care doresc să ni-l trimită, am considerat și noi că atâta avem răspuns de la ei și în șapte zile nu au putut să ne trimită acest document nesecret pe care să-l pună la dispoziția Comisiei. Vă spun că suntem destul de deranjați de răspunsul SRI”.

De asemenea, el a susținut că a analizat și răspunsurile primite de la STS, ORNISS și SRI, primele două neavând caracter clasificat.

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, joi, că SRI a răspuns comisiei cu privire la solicitarea privind reuniunea din preajma alegerilor din 2009 care a avut loc în sufrageria lui Oprea, dar documentul are caracter secret.

„Legat de adresa pe care am solicitat-o celor din conducerea SRI, să ne spună dacă în seara cu sufrageria au fost persoane din conducerea SRI. Am primit un răspuns, dar din păcate scrie că este document secret. O să reluăm discuţiile cu cei din conducerea SRI şi să vedem ce pot să declasifice din acest document ca să putem să punem la dispoziţia Comisiei pentru anchetarea alegerilor din 2009 un răspuns (…) Este un răspuns de o pagină jumătate care face referire la persoane”, spunea preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda.

Comisia SRI a cerut Serviciului, pe 20 septembrie să-i transmită dacă George Maior şi Florian Coldea s-au aflat acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezindenţiale din 2009. „A ajuns la Comisia de control al activităţii SRI un răspuns de la SRI pentru Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 şi am hotărât în plenul comisiei, în unanimitate, să transmitem noi către SRI o solicitare şi să ne spună în cel mai scurt timp posibil dacă persoanele din conducerea SRI, în speţă domnul Coldea şi domnul Maior, s-au aflat în ziua de… data de…la locuinţa pe care toţi o denumim generic sufrageria domnului Oprea. Astăzi vom transmite către SRI această solicitare şi aşteptăm răspunsul de la ea”, a spus Claudiu Manda.