Polonia speră că Turcia va adera în cele din urmă la Uniunea Europeană, a declarat marți președintele polonez Andrzej Duda, cu două zile înainte de un summit UE în care vor fi discutate relațiile tensionate între Bruxelles și Ankara, relatează site-ul agenției Reuters.

„Polonia a susținut și susține eforturile de aderare a Turciei la UE. Sper că Turcia și UE vor continua pe același drum… care să se încheie cu aderarea Turciei”, a spus Duda, în cadrul unei conferințe comune cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la Varșovia.

Președintele turc a făcut un apel către toate statele membre UE aliate Ankarei să susțină acest demers european.

„Numărul de capitole necesare pentru finalizarea procesului de aderare a crescut de la 15 la 35, pentru a nu accepta Turcia. Dacă nu ne veți accepta, spuneți-ne, ca să nu ne mai preocupăm cu asta”, a spus Erdogan.

Erdogan și Duda au convenit dezvoltarea relațiilor bilaterale, în beneficiul întregii regiuni.

„Am discutat despre ce putem face pentru a extinde legăturile dintre Turcia și Polonia. Polonia are un mare potențial în ceea ce privește minele de cărbune”, a mai spus Erdogan.

Liderul de la Ankara a mai precizat că Uniunea Europeană a trimis doar 885 de milioane de euro din cele 3 miliarde de euro promise în baza acordului privind refugiații semnat în 2015.

În baza acordului UE-Turcia, zeci de mii de imigranți care au traversat Turcia spre Europa au fost opriți, iar Bruxelles-ul a promis un ajutor financiar pentru relocarea acestora. La schimb, era prevăzut accesul cetățenilor turci în zona de liberă circulație Schengen și revitalizarea dosarului privind aderarea Turciei la UE.