Donald Tusk, președintele Consiliului European, a propus organizarea unei serii de 13 summituri în următorii doi ani, cu scopul reformării UE, inclusiv a unui summit extraordinar în România, ce ar urma să aibă loc la câteva săptămâni după data la care este programată să se încheie procedura Brexit.

Președintele Consiliului European, care coordonează calendarul summiturilor UE, și-a prezentat propunerile, marți, după ce s-a consultat cu liderii statelor UE în legătură cu reformarea Uniunii Europene, acțiune care a devenit urgentă în urma deciziei Marii Britanii de a se ieși din Blocul Comunitar.

Calendarul reuniunilor, care începe cu discuțiile de la Bruxelles, programate săptămâna aceasta, include summiturile UE organizate în mod regulat în următorii doi ani, dar și întâlniri informale pe teme speciale.

În plus, calendarul include un summit UE special care ar urma să se desfășoare în România la câteva săptămâni după data la care Marea Britanie este programată să părăsească Uniunea Europeană (martie 2019), cât și o reuniune specială pe teme de securitate la Viena, anul viitor.