Cel mai modern vagon din România, cu internet, aer condiționat și camere de filmat, a ajuns, miercuri, în Gara de Nord din Timișoara, în cadrul unei campanii naționale prin care se dorește obținerea de investiții în calea ferată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vagonul are aproape 120 de locuri și a fost modernizat în cadrul campaniei naționale #SEPOATE, derulată de Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane (FNFMCV), împreună cu CFR Călători, în perioada 18 septembrie – 15 noiembrie.

Vagonul model, dotat cu echipamente și tehnologii moderne, a fost reabilitat la atelierele CFR Grivița din București și circulă pe perioada desfășurării campaniei atașat la garniturile de tren de pe linii cu trafic intens. Astfel, miercuri, mai multe persoane care au călătorit de la București la Timișoara s-au putut urca în vagonul modernizat la standarde europene. Odată ajuns în Gara de Nord din Timișoara, vagonul a poposit aproximativ șapte ore pentru a putea fi vizitat de cei interesați, iar apoi a fost atașat din nou la un tren pentru a se întoarce la București.

Vicepreședintele Alianței Sindicale Mișcare Comercial de pe raza de activitate regională CFR Timișoara, Octav Rusu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că prin intermediul acestei campanii se dorește a se arăta că nu este atât de greu să modernizezi parcul de vagoane din România.

„Acest proiect are drept scop de a sensibiliza factorul politic decizional în ceea ce privește asigurarea unui transport feroviar de călători de calitate pentru publicul călător din România. Noi am vrut să arătăm că nu este foarte greu să realizezi modernizarea parcului de vagoane. În mod evident că nimeni nu are pretenții absurde ca să le facem pe toate peste noapte, însă etapizat credem că putem introduce vagoane de acest gen. Noi am încercat să sensibilizăm factorul politic, să arătăm că și călătorii din România merită să fie călători de rangul 1, ca și cei din Uniunea Europeană, și că, de fapt, stă în puterea noastră de a realiza aceste modernizări. Toate modernizările făcute acestui vagon s-au realizat la atelierele Grivița ale CFR din București, nu știu cât au costat”, a explicat Octav Rusu.

Vicepreședintele Alianței Sindicale Mișcare Comercial de pe raza de activitate regională CFR Timișoara a mai precizat că vagonul care a poposit, miercuri, în Gara de Nord din oraș este cel mai modern din România, dotat la standarde europene, cu aer condiționat, internet gratuit și camere de supraveghere video.

„Vagonul are un design modern, are internet de mare putere, plasme la capetele vagonului și la mijloc, care arată poziția în timp real a vagonului în funcție de localitățile pe lângă care trece, are camere de luat vedere, prize, scaune ergonomice de calitate. Sunt condiții pe care le întâlniți la același rang de tren în Europa de Vest. În România nu există un vagon atât de modern, dar sperăm să mai fie. Tocmai acesta este scopul proiectului #SEPOATE, de a aduce condiții de siguranță și confort european pe căile ferate din România”, a afirmat Octav Rusu.

Directorul regionalei CFR Timișoara, Ioan-Alexandru Simu, a declarat, miercuri, că este nevoie nu doar de modernizarea vagoanelor, ci și a infrastructurii, dacă se dorește ca trenurile să nu mai aibă întârzii.

„Acest vagon modernizat este cu toate elementele de confort și de utilitate la standardele europene. Noi tot vorbim de standardele europene de parcă ar fi ceva extraordinar, pentru că noi nu avem la acest nivel. Problema este că trebuie să asigurăm și investiții în infrastructura feroviară, care conferă o viteză de circulație sporită și o durată de parcurs cât mai redusă. Degeaba ai vagoane confortabile, cu care se poate circula cu 200 km/h, dacă linia nu e în parametrii tehnici. Durata de parcurs e la fel, doar că ai alt confort față de celelalte vagoane”, a afirmat Ioan-Alexandru Sima.

În cadrul campaniei naționale #SEPOATE, Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane și CFR Călători doresc să strângă peste două milioane de semnături pentru obținerea de investiții multianuale în calea ferată, care să fie incluse în proiectul de țară ce va fi finalizat cu ocazia Centenarului „România 2018″.