În cadrul celei de-a VIII-a edițiia Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” (13-22 octombrie) 70 de refugiați, majoritatea majoritatea din Siria, au asistat, sâmbătă, la Muzeul Țăranului Român, la proiecția filmului „Amintiri din Epoca de Aur, partea I”.

Festivalul „Les Films de Cannes à Bucarest” s-a desfăşurat în perioada 13-22 octombrie la Bucureşti, Braşov (13-19 octombrie) şi Cluj (13-15 octombrie).

Majoritatea refugiaților care au asistat la proiecție sunt din Siria, dar unii provin și din Iran, Egipt, Irak, Liban.

Ideea de a-i invita pe refugiați la proiecția filmului „Amintiri din Epoca de Aur” a plecat de la constatarea că acești oameni au trecut prin momente de cumpănă ale vieții lor, și-au părăsit țările și au ajuns în locuri aflate la mare depărtare, într-o cultură cu totul diferită. Au numeroase nevoi, iar printre acestea se află și aceea de a înțelege cât mai bine lumea în care au intrat și care le va fi patrie adoptivă. Iar cum cinematografia este una dintre căile cele mai directe de a ajunge la inima unui om, le-a fost oferită experiența vizionării unui film românesc.

Unii dintre refugiați au ajuns în Romania de câțiva ani, alții de câteva luni, unii sunt deja cetățeni români, alții încă nu, unii știu bine limba română, alții se străduiesc să o învețe, dar cu toții depun eforturi să se integreze în noua lor patrie.