Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959, Ministerul Apărării Naționale organizând în acest an o serie de evenimente, cele mai importante având loc la București și la Carei.

Pe 25 octombrie 1944 armata română a eliberat orașul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupația maghiară, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea orașului Carei a coincis cu ziua de naștere a regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani.

Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naționale. La acea vreme purta numele de ”Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române” și era denumită ca ”sărbătoare militară și populară”.

Ca în fiecare an, o ceremonie militară va avea loc la ansamblul monumental ”Glorie Ostașului Român” din Carei. Ceremonia va începe la ora 11.30 și vor fi prezenți premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării Mihai Fifor și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

În București, principalele evenimente vor avea loc în Parcul Carol. Începând cu ora 11.00, militari din toate categoriile de forțe ale armatei vor prezenta elemente de tehnică și echipament din dotare, vor fi organizate ateliere de tir cu arcul și de instrucție pentru promovarea carierei militare, standuri de carte, fotografii cu specific militar din actualitate sau istorice. De asemenea, vor avea loc demonstrații de mânuire a armamentului, spectacole folclorice și ale muzicilor de fanfară. Accesul publicului va fi liber.

Momentul solemn începe la ora 15.00 când la Mormântul Ostașului Necunoscut vor avea loc o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane de flori, ceremonia de schimbare a gărzii la Mormânt și depunerea jurământului militar de către studenți și cursanți din instituții militare de învățământ. Și-au anunțat prezența la eveniment președintele Klaus Iohannis, premierul Tudose și ministrul Mihai Fifor.

De la ora ora 17.00, ministrul Apărării va participa la videoconferinţa cu militarii români aflaţi în teatrele de operaţii, iar de la ora 21.45, va asista la un concert al Muzicii Reprezentative a MApN, desfășurat la Berăria H, din Parcul Herăstrău.

Începând cu ora 19.00, soldați ai Brigăzii de Gardă ”Mihai Viteazul” vor participa la tradiționala retragere cu torţe pe traseul Mormântul Ostașului Necunoscut – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii din bulevardul Timișoara.