Preşedintele Klaus Iohannis, a avut o întrevedere, joi, la Palatul Cotroceni, cu comisarul european responsabil pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger, iar principalul subiect de discuție a vizat viitorul Cadru financiar multianual al Uniunii Europene post-2020.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Iohannis a subliniat faptul că, pentru România, discuțiile privind bugetul Uniunii post-2020 au o importanță aparte, întrucât ţara noastră va fi unul dintre statele membre care vor gestiona negocierile pentru adoptarea bugetului, urmând să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene în semestrul I din 2019.

„Președintele României s-a pronunţat pentru un buget viitor al Uniunii echilibrat, capabil să răspundă tuturor așteptărilor statelor membre și ale cetățenilor europeni, care să acomodeze atât noile priorități, cât şi pe cele care au condus la reducerea decalajelor și creșterea economică în Uniune. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că viitorul buget multianual al Uniunii va consolida unitatea şi convergenţa în cadrul Uniunii Europene”, se arată în documentul citat.

Totodată, Iohannis a exprimat interesul prioritar al țării noastre pentru asigurarea, în viitorul buget multianual al Uniunii Europene, a unor alocări cât mai importante pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. El a subliniat că România susține o politică de coeziune şi o politică agricolă puternice, pentru a putea răspunde cât mai bine provocărilor economice, de mediu şi sociale cu care se confruntă Uniunea.

„La rândul său, comisarul Günther Oettinger a informat despre intenția Comisiei Europene de a prezenta, în cursul lunii mai 2018, propunerea pentru bugetul multianual al Uniunii post-2020, exprimându-şi speranţa ca acesta să poată fi adoptat cât mai curând posibil în cursul anului 2019”, se precizează în comunicat.

Günther Oettinger a vizitat, joi, România, el întâlnindu-se cu membrii comisiilor parlamentare de buget-finanțe, cu ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, și cu premierul Mihai Tudose.