Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, că România va achiziționa, în perioada următoare, elicoptere Airbus H215, care vor intra atât în dotarea Armatei Române, cât și în dotarea Ministerului Afacerilor Interne.

Întrebat despre întâlnirea dintre premierul Mihai Tudose și reprezentanții Airbus, care a avut loc luni, la Guvern, vizând și o eventuală comandă a MApN pentru compania franceză, Fifor a confirmat întâlnirea. „Am avut o întâlnire, într-adevăr, luni, la sediul Guvernului, alături de premierul Mihai Tudose, cu reprezentanții Airbus. La această întâlnire a participat și ministrul Economiei, domnul Gheorghe Șimon. Este o discuție mai veche, parteneriatul pe care România îl are cu Airbus și prin IAR Ghimbav”, a spus ministrul Apărării.

Mihai Fifor a anunțat că, în perioada următoare, vor fi achiziționate elicoptere Airbus, însă a refuzat să precizeze numărul acestora.

„Într-adevăr, vor fi achiziționate în perioada următoare un număr de elicoptere care vor intra atât în dotarea Armatei Române, cât și în dotarea MAI. Noi ne dorim ca în aceeași paradigmă: companiile partenere să investească în industria de apărare românească, nu doar să vândă echipamente în România. Cred că acest parteneriat, de mai bine de 40 de ani pe care România îl are cu Airbus, acum se concretizează și prin achiziția aceasta de elicoptere, care vor fi produse pe linia de la Brașov”, a detaliat ministrul Apărării, la manifestațiile din Parcul Carol, care au avut loc de Ziua Armatei Române.

Întrebat despre orizontul de timp pe care îl presupune o astfel de achiziție și dacă este vorba de modelul Airbus H215, Fifor a răspuns: „Noi vom face prima parte a contractării anul acesta, dar repet, aceste elicoptere se vor produce pe linia de la Brașov, linie care intră în producție anul viitor, după câte am eu informații. Da, este vorba despre modelul H215”,

În ce privește solicitarea președintelui Klaus Iohannis, care a cerut responsabilitate în ceea ce privește înzestrarea Armatei Române, Fifor a afirmat că acțiunile Guvernului României de aproape un an arată responsabilitate.

„Suntem într-un continuu dialog cu partenerii noștri din NATO și SUA. Alocarea a 2% din PIB, din care aproape 40% pentru înzestrarea Armatei Române, arată tot maximă responsabilitate a Guvernului României cu aprobarea Parlamentului, deci, cred că suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus să facem. Anul acesta, din cele opt programe (de înzestrare – n.r), două intră pe rol. Achiziționarea primului sistem Patriot, dar și a primelor autovehicule transportoare blindate 8×8, urmând ca anul viitor să continuăm cu o parte din celelalte programe pe care le avem aprobate”, a mai spus Fifor.

Totodată, el a anunțat că Armata Română va avea uniforme noi. „Avem, într-adevăr, ținută nouă, o să o vedeți cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, sper să placă tutror. N-a fost doar o chestiune estetică, ci și una funcțională, pentru că uniformele Armatei Române devin mult mai practice și mult mai adaptate la misiunile pe care le îndeplinește Armata Română”, a conchis Fifor.