fbpx

Directorul Agerpres poate fi demis de Parlament dacă respinge raportul anual de activitate

spot_imgspot_img

Plenul Senatului a votat, luni, propunerea legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, care prevede demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a Raportului anual de activitate al instituției.

În expunerea de motive a actului normativ, iniţiatorii susţin că directorul general al Agerpres „se bucură de o imunitate totală în interiorul mandatului său”, adăugând că, dintre „instituţiile publice de cultură aflate sub control parlamentar, Agenţia Naţională de Presă este singura în cazul căreia Parlamentul nu are niciun instrument de acţiune în cazul în care constată un management neperformant”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorii PSD Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Creţu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu şi Liviu-Lucian Mazilu. Potrivit proiectului, „Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage demiterea, de drept, a directorului general”.

Inițiatorul proiectului, Lucian Romașcanu, a susținut că această inițiativă legislativă „Nu are legătură nici cu persoana, cu atât mai puțin cu politizarea, având în vedere că noi, în Parlament, facem politici și faptul că în momentul în care a fost numit, a fost numit de primul ministru, a fost propus de primul ministru – actor eminamente politic, votat de Parlament – o instituție eminamente politică, este natural ca și procesul de demitere să urmeze aceeași logică”.

De asemenea, el a anunțat că este pregătită o inițiativă legislativă care să reformeze Agerpres. „Avem pregătită o inițiativă legislativă de reformare profundă a Agerpres, care va intra pe circuitul Parlamentului în curând”, a declarat Romașcanu, în plenul Senatului.

Senatorii au adoptat propunerea legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agepres cu 64 de voturi „pentru”, 16 voturi „împotrivă” și 27 de abțineri. În cazul acestui proiect, Camera Deputaților este for decizional.

Directorul Agenției Națională de Presă, Alexandru Giboi, afirma, într-o postare pe Facebook din 11 octombrie, după ce proiectul primis raportul favorabil al Comisiei de Cultură, că Legea de modificare a legii de funcționare a Agerpres, prin care conducerea instituției este demisă dacă Parlamentul respinge raportul de activitate, va duce la subordonarea politică a agenției.

”Comisia de cultură a Senatului României aprobă proiectul de subordonare politică a Agerpres (…) Proiectul vizează demiterea directorului general al Agenției Naționale de Presă Agerpres, în urma unui eventual vot parlamentar împotriva raportului de activitate anual al Agenției, fără a aduce însă în discuție și eventuale criterii, altele decât cele politice, care ar sta la baza respingerii respectivului raport. Astfel, dispar din managementul Agenției noțiunile de stabilitate, predictibilitate și strategie pe termen mediu și lung, și rămân doar calculele politice ale viitoarelor echipe de conducere pentru rămânerea în grațiile oricărui partid politic care s-ar afla la putere”, a scris Giboi.

spot_imgspot_img

Ultimele articole

Articole similare

spot_imgspot_img