Coreea de Sud nu va dezvolta și nu va deține arme nucleare, a declarat miercuri președintele sud-coreean Moon Jae-In, ca răspuns la apelul făcut de către partidele de opoziție pentru redistribuirea armelor nucleare tactice ale Statelor Unite, relatează site-ul agenției Yonhap.

În cadrul unui discurs în fața Adunării Naționale, liderul de la Seul și-a reiterat apelul către Coreea de Nord pentru anularea ambițiilor sale nucleare.

„În conformitate cu declarația de denuclearizare anunțată în comun de Coreea de Sud și Coreea de Nord, nu putem tolera sau accepta Coreea de Nord cu arme nucleare. Iar noi nu vom dezvolta și nu vom deține arme nucleare”, a spus Moon Jae-In.

Săptămâna trecută, Hong Joon-Pyo, liderul principalului partid sud-coreean de opoziție, s-a deplasat în Statele Unite pentru a-i convinge pe oficialii americani să ia în considerare redistribuirea armelor nucleare tactice în Coreea de Sud. În replică, președintele sud-coreean a subliniat că scopul principal al politicienilor de la Seul trebuie să fie instaurarea păcii.

„Ceea ce vrem să obținem este pacea în Peninsula Coreeană. Prin urmare, în niciun caz nu poate exista vreun conflict armat în Peninsula Coreeană. Nu poate exista nicio acțiune militară în Peninsula Coreeană fără acordul prealabil al Coreei de Sud”, a mai spus Moon Jae-In.

Președintele sud-coreean a subliniat, de asemenea, importanța menținerii presiunii maxime prin sancțiuni la adresa Coreei de Nord, numind-o modalitatea de a-i aduce pe reprezentanții regimului de la Phenian la masa dialogului.

„Trebuie să hotărâm soarta națiunii noastre. Nu vom repeta istoria nefericită a faptului că soarta noastră a fost decisă indiferent de dorințele noastre, cum ar fi guvernarea (japoneză) colonială (a Coreei de Sud) și împărțirea (celor două Corei). De asemenea, vom colabora îndeaproape cu comunitatea internațională, în baza puternicei alianţe Coreea de Sud-SUA”, a precizat Moon Jae-In.