Şahiştii români au încheiat cu fruntea sus Campionatul European de şah pe echipe de seniori desfăşurat la Creta (Grecia). Naţionala feminină ocupă poziţia a 5-a în clsamentul final, în timp ce echipa masculină a terminat competiţia pe locul 7.

Ambele echipe ale României s-au descurcat excelent la Europeanul de şah care a avut loc în perioada 27 octombrie – 7 noiembrie în Grecia! La secţiunea feminină, la care au participat 32 de echipe, fetele antrenate de marele maestru Costică Nanu s-au clasat pe un onorant loc 5! Din echipa noastră, care a avut rangul 9 la începutul turneului, au făcut parte Irina Bulimaga, Corina Peptan, Elena Cosma, Alina l’Ami şi Mihaela Sandu.

Tricolorele au învins Austria, Macedonia, Germania, Azerbaidjan şi Polonia, au remizat cu Italia şi Armenia şi au pierdut contra Spaniei şi Greciei. Medalia de aur a fost câştigată de rusoaice, argintul a fost adjudecat de echipa Georgiei, în timp ce ucrainencele au ocupat ultima treaptă a podiumului. Înaintea României au mai fost doar şahistele din Polonia.

Cu un rang de 20 înaintea Europeanului, naţionala masculină a României a reuşit o performanţă importantă în Creta. Echipa antrenată de George Ardelean, din care au făcut parte Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Bogdan Deac, Gergely Szabo şi Vladislav Nevednichy, a terminat Campionatul European pe locul 7, într-un concurs în care au luat startul 40 de echipe.

Românii au învins Grecia – echipa gazdă, Scoţia, Olanda, Serbia şi Spania, au încheiat la egalitate cu Georgia şi Israel, pierzând în faţa ucrainenilor şi ungurilor. La secţiunea masculină, clasamentul la vârf arată astfel: Azerbaidjan (locul 1), Rusia (locul 2), Ucraina (locul 3), Croaţia (locul 4), Ungaria (locul 5), Israel (locul 6) şi România (locul 7).