Poliția columbiană a confiscat, miercuri, peste 12 tone de cocaină care era ascunsă în patru plantații de banane, fiind vorba despre cea mai mare captură din istoria țării, a anunțat președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, relatează site-ul agenției Reuters.

Cocaina are o valoare de piață estimată la 360 de milioane de dolari. Drogurile au fost găsite depozitate în subsolul unor clădiri din cadrul unor plantații de banane din provincia nord-vestică Antioquia, aproape de granița Columbiei cu statul Panama. Cel mai probabil, cocaina urma să fie adusă în Statele Unite.

„Datorită unei operațiuni a poliției cu ajutor informațional de peste mări, din țări prietene, a fost înregistrată cea mai mare confiscare din istorie”, a anunțat președintele Santos, care a fost fotografiat alături de polițiști și de pachetele cu droguri expuse pe un câmp.

Patru persoane au fost reținute în cadrul acestei operațiuni, care face parte dintr-o ofensivă împotriva puternicei organizații infracționale Gulf Clan. Drogurilor i-ar aparține lui Dairo Usuga, cunoscut ca Otoniel, liderul Gulf Clan intens căutat de către autorități de mai mulți ani. Statele Unite au oferit o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații care duc la capturarea sau moartea sa.

Organizața Gulf Clan a devenit una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității Columbiei, după ce anul trecut a fost semnată pacea cu gherilele marxiste ale Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC).

Captura de droguri vine la scurt timp după ce Statele Unite, principalul aliat al Columbiei în lupta împotriva traficului de droguri, a trasmis îngrijorări cu privire la sporirea plantațiilor de coca, iar guvernul de la Bogota se confruntă cu critici din partea opoziției pentru faptul că au permis unor noi grupări infracționale să umple golul lăsat de FARC.

Președintele columbian Juan Manuel Santos, al cărui mandat se încheie anul viitor, a promis să trimită 80.000 de militari și polițiști în zonele controlate anterior de FARC, în încercarea de a împiedica apariția unor noi organizații.

Columbia este unul dintre cei mai mari producători de cocaină din lume, cu aproximativ 910 tone pe an, potrivit estimărilor Administrației Statelor Unite pentru controlul drogurilor. Poliția columbiană a confiscat 362 de tone de cocaină în acest an.