Firmele vor putea folosi un laptop, o tabletă sau un smartphone în loc de casă de marcat cu jurnal electronic, dispozitivele acestea putând fi conectate la o imprimantă fiscală astfel încât să poată fi eliberate bonuri fiscale clienților, potrivit anunțului ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa.

Folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic va fi obligatorie de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii și mari, iar de la 1 august pentru firmele mici. Executivul va modifica, prin hotărâre de guvern, normele în vigoare, astfel încât în locul caselor de marcat vor putea fi folosite și alte dispozitive electronice.

”Se face posibilă, la opțiunea contribuabilului, achiziționarea și utilizarea altui dispozitiv, de exemplu, un PC, un telefon inteligent, o tabletă sau un POS cu conectarea la o imprimantă fiscală. Fiecare agent economic poate alege device-ul, instrumentul electronic prin care să tipărească bonul fiscal, fără a fi obligat să achiziționeze o casă de marcat”, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor.

El a mai spus că se așteaptă la efecte imediate în privinţa creşterii veniturilor bugetare.

”Sunt elemente de noutate, sunt elemente care vor aduce o analiză mult mai bună la nivelul organului fiscal asupra tuturor bonurilor fiscale care se emit de către o casă de marcat, sunt elemente care vor ajuta foarte mult la combaterea evaziunii fiscale şi la asigurarea unui mediu concurenţial corect. Vreau să vă menţionez doar că această măsură asigură trimisele reducerii, spunem noi, semnificative a evaziunii fiscale în special în domeniul comerţului şi serviciilor”, a mai spus Ionuț Mișa.