Cel puțin 20 de state membre UE vor semna săptămâna viitoare un pact în domeniul apărării menit să dezvolte infrastructura militară comună, proiect promovat de Franța și de Germania, care ar trebui să demonstreze unitatea Blocului comunitar în contextul Brexit, relatează site-ul agenției Reuters.

În luna iulie, oficialii Franței și ai Germaniei și-au exprimat dorința de a dezvolta o politică europeană comună în domeniul apărării prin intermediul Pactului de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), prevăzut și în Tratatul de la Lisabona.

Astfel, după o perioadă în care cheltuielile pentru apărare au scăzut în Europa și în contextul unei dependențe sporite față de Statele Unite prin NATO, Parisul și Berlinul speră să consolideze cooperarea militară în interiorul UE.

Până în prezent, Franța, Germania, Spania, Italia și alte 16 state membre UE și-au anunțat intenția de a adera la această inițiativă, care ar urma să fie făcută oficială cu ocazia summitului Consiliului European din luna decembrie.

Marea Britanie, care se află în plin proces de a părăsi Blocul comunitar, a anunțat că nu va adera la PESCO. Guvernul de la Londra s-a opus constant acestei inițiative și a precizat că aceasta ar putea duce la crearea unei armate a UE.

În plus, mai mulți oficiali NATO și-au exprimat scepticismul cu privire la PESCO.

Un oficial german a dat asigurări că PESCO ”nu va fi în competiție cu NATO”. Acesta a precizat că NATO se bazează pe conceptul de securitate colectivă, iar PESCO ar fi proiectat pentru a asigura o reacție mai rapidă și mai eficientă a UE în cazul unor evenimente precum epidemia Ebola ce a lovit Africa în 2014.